3DEXPERIENCE STEM Lab na Tehničkom fakultetu u Rijeci

3DEXPERIENCE STEM Lab  na Tehničkom fakultetu u Rijeci

Svečano otvorenje „3DEXPERIENCE STEM Lab-a“ na Tehničkom fakultetu u Rijeci, održano je 6.oktobra 2017.godine. Kroz partnersku saradnju sa kompanijama AITAC i CADCAM Grupom, Fakultetu se na period u trajanju od 10 godina osiguravaju akademske licence on Cloud nove poslovne platforme 3DEXPERIENCE.

Prilikom svečanog otvorenja 3DEXPERIENCE STEM Lab-a, opremljenog najmodernijom tehnologijom za konstruiranje, održano je i  niz prezentacija i radionica, na kojima su prezentirane prednosti 3DEXPERIENCE platforme. Svi posjetioci mogli su isprobati 3DEXPERIENCE programsko rješenje uz stručno vodstvo, kao i upoznati se s primjenom tehnologije virtualne stvarnosti u inžinjerstvu

Na otvorenju je prezentirano i multidisciplinarno inžinjerstvo na primjeru robota Poppy, kojeg su na 3DEXPERIENCE platformi, od ideje do konačnog modela, napravili studenti fakulteta u Italiji. Poppy projekat je primjer, koji dokazuje koliko 3DEXPERIENCE platforma, povezujući razne discipline ubrzava proces projektovanja i proizvodnje proizvoda.   

Opremanje 3DEXPERIENCE STEM Lab-a sveobuhvatnom poslovnom platformom, koja objedinjuje razne brandove i rješenja kompanije Dassault Systemes, koju zastupa CADCAM Grupa, studentima Tehničkog fakuleteta omogućeno je, da se tokom studija nauče raditi s najmodernijim tehnologijama za konstruiranje i razvoj proizvoda.  

Kompanija AITAC, koja se primarno bavi projektovanjem u brodogradnji i pružanjem konzultantskih usluga iz područja implementacije 3DEXPERIENCE rješenja za potrebe brodogradnje, aktivno koristi ista rješenja u svakodnevnom poslovanju, kao i stručnjaci CADCAM Grupe, koja je vodeći  pružatelj usluga uvođenja i implementacije PLM rješenja i jedini ovlašteni Dassault Systèmes certifikacijski centar u jugoistočnoj Europi.

Kroz ovaj projekt, cilj je privući studente da prošire svoja znanja i vještine rada s novim tehnologijama i po završetku studija postanu konkurentniji na tržištu rada. Osim CAD funkcionalnosti za 3D konstruisanje, platforma 3DEXPERIENCE omogućuje integraciju svih procesa i podataka tokom cijelog životnog ciklusa proizvoda u informacijsko okruženje s precizno definiranim ulogama i ovlastima korisnika, aplikacije za 3D konstruiranje, modeliranje i simulacije, kao i aplikacije za inteligentno upravljanje podacima tj. pretraživanje i sistematizaciju podataka.