Airbus ubrzava inovacije pomoću platforme 3DEXPERIENCE

Airbus ubrzava inovacije pomoću platforme 3DEXPERIENCE
Kako polako ulazimo u drugi vijek pogonskog letenja, svjedoci smo novih, uzbudljivih inovacija. Autonomna vazduhoplovna vozila će zasigurno pomoći u rješavanju problema koji su vezani za urbanu mobilnost. Komercijalizacija istraživanja svemira će ponovo pokrenuti interesovanje za taj ogroman prostor. Dronovi će moći da isporučuju pakete na naše kućne adrese. Gdje god pogledate, nove inovacije će dizati prašinu na vazduhoplovnom tržištu.

Ove inovacije su dio nove industrijske renesanse sa porastom novih tehnologija, koje stvaraju nove načine života, rada, interakcije, usavršavanja i poslovnih modela u 21. vijeku. Granice se polako brišu između virtualnog i stvarnog svijeta. Virtualna realnost dopušta grupama koje su raštrkane širom svijeta da rade zajedno kao da su u istoj prostoriji. Dinamična simulacija omogućava timovima da izvode složene testove virtualno, time štedeći stotine sati i umanjujući ogromne troškove. Ova industrijska renesansa može preoblikovati ljude, procese i rješenja koja su kompanijama potrebna kako bi bile lideri budućnosti.

Airbus je nedavno razvio novi način rada kako bi ubrzao razvoj proizvoda. U saradnji sa kompanijom Dassault Systèmes, čiji je CADCAM Solutions ovlašćeni zastupnik i Nacionalnim institutom za istraživanje avijacije na državnom univerzitetu Vičita u 3DEXPERIENCE Centru, izabrali su projekat koji ne samo da će da izvrši revoluciju kritične vazduhoplovne komponente za Airbus i njegove konkurente, već će i ubrzati inovacije proizvoda kompanije Airbus .

Početak „90-odnevnog“ sprinta

Airbus je želio da razvije prototip jedinice reverznog potiska (TRU), komponente koja usporava avion prilikom sljetanja. Oni su pokušali da pojednostave dizajn i poboljšaju efikasnost u rekordnom vremenu. Iako bi ovakav razvojni projekat uobičajeno trebalo da traje od 18 do 24 mjeseca, Airbus je postavio cilj da završi posao u „90-dnevnom“ sprintu.

Otvoren tokom 2017. godine, Centar 3DEXPERIENCE u WSU Innovation kampusu poslužio je kao razvojni centar za rad koristeći 3DEXPERIENCE platformu kompanije Dassault Systèmes za povezivanje više od 31 osobe iz 22 organizacije širom planete. Korišćenjem platforme 3DEXPERIENCE, timu je omogućeno da iskoristi jedinstvene mogućnosti platforme, uključujući: jednu od najvećih studija za virtualnu realnost (flex caves); najsavremeniju MRAM (Multi-Robotics Advanced Manufacturing) ćeliju, 3D štampu i mogućnosti reverznog inženjeringa.

Obučeni za korištenje svih mogućnosti 3DEXPERIENCE platforme za 3 nedelje, tim i dobavljači su radili istovremeno kako bi realizovali projekat za samo 12 sedmica. Članovi tima su bili sinhronizovani pomoću zajedničke kontrolne table projekta i sproveli su preglede dizajna kroz platformu. Za samo 84 dana, tim je uspio da ubrza razvoj novog sistema od koncepta do potpuno funkcionalnog prototipa.

Airbus inovacije

Ključne promjene u načinu na koji je Airbus radio:

  • Smanjivanje distance između virtualnog i stvarnog sa ko-simulacijom
  • Eliminisanje rizika nesinhronizacije korištenjem 3DEXPERIENCE platforme
  • Proizvodnja potrebnih komponenti se ubrzava još u fazi projektovanja, korištenjem Rapid Prototyping
 
Komponente su prolazile kroz cikluse fizičkog testiranja i finog podešavanja. Sa ko-simulacijom, radeći na jednoj platformi i brzom izradom prototipova, timovi širom svijeta mogu da koriste virtualni svijet i sarađuju kako bi obezbjedili da gotov proizvod već u prvom proizvodnom ciklusu ispuni zadate kriterijume.
 

Ubrzavanje inovacija u vazduhoplovstvu

 
Projekat Airbus TRU pruža opipljiv primjer onoga što industrijska inovacija može da znači za vazduhoplovnu industriju. Novo doba je donijelo nove načine pronalaženja, učenja, proizvodnje i trgovine, što rezultira ubrzanjem inovacija koje će transformisati sljedeći vijek u pogledu letenja.

Kompanija Airbus je već iskusni korisnik Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE platforme za razvoj proizvoda, projektovanje, simulaciju i proizvodnju, koja omogućava zaposlenima i dobavljačima da sarađuju u realnom vremenu nad jedinstvenom bazom podataka.

3DEXPERIENCE je sveobuhvatna poslovna platforma koja povezuje inženjere, projektante, dizajnere, menadžere, marketing, prodaju i druge sektore i lokacije u integrisano okruženje, omogućavajući stvaranje više od proizvoda, a to su iskustva za kupce ili potrošače.