BMW i3 razvijen pomoću CATIA modula za kompozite

BMW i3 razvijen pomoću CATIA modula za kompozite

Vodeći njemački proizvođač automobila BMW koristi Dassault Systemes CATIA Composit za razvoj revolucionarnog, laganog električnog automobila BMW i3, koji ne zagađuje okoliš.

 „BMW  grupa je iskoristila sveobuhvatna integrirana industrijska rješenja za projektiranje i proizvodnju kompozitnih djelova i konstrukcija“, izjavila je Monika Mengini, izvršna potpredsjednica za korporativnu strategiju, industriju i marketing Dassault Systemes-a.

Upotreba kompozitnih konstrukcija proizvođačima vozila omogućuje prostor za inovativnost koji je neophodan pri stvaranju novih "mobilnih" iskustava i poštivanju sve zahtijevnih propisa", izjavio je Filip Laufer, izvršni direktor CATIA, Dassault Systemes-a. "Ponosni smo što je naša dugoročna investicija u stvaranje sveobuhvatnog rješenja za projektiranje i proizvodnju kompozitnih materijala, u suradnji s vodećim industrijama, pomogla BMW Grupi da napravi impresivan preokret u masovnoj proizvodnji kompozitnih konstrukcija."


CATIA composer car
CATIA composer

Korištenjem CATIA modula za projektiranje kompozita, ograničenja u proizvodnji kompozita se mogu predvidjeti u ranoj fazi što smanjuje vrijeme projektiranja te je broj prototipova je smanjen na minimum. Konstruktori i proizvođači vizalizacijom orijentacije vlakana mogu bolje doživjeti sam proces proizvodnje. Ovo im omogućuje otkrivanje deformacija koje ugrožavaju čvrstoću, kvalitetu i tijek proizvodnje time eliminirajući odstupanje konačnog proizvoda od inicijalne ideje.

CATIA moduli za kompozite omogućavaju jednostavnost i kontinuiranost, od konstrukcije do proizvodnje, imajući u vidu način proizvodnje kompozita. Posebne funkcionalnosti CATIA-e koje se odnose na kostrukciju kompozita, omogućavaju brže i jednostavnije projektiranje kompozitnih dijelova i sklopova. 

Pogledajte video automobila BMW i3, koji prikazuje strukturu samog vozila i postupak regenerativnog kočenja i punjenja baterije.

BMW i3 animacija