CADCAM Grupa i Elaphe na 3DEXPERIENCE forumu u Milanu

CADCAM Grupa i Elaphe na 3DEXPERIENCE forumu u Milanu

Dassault Systemes 3DEXPERIENCE platforma - njen integritet u Industry 4.0

 

Oko 350 korisnika programskih rješenja CATIA-e, ENOVIA-e, SIMULIA-e i DELMIA-e iz Hrvatske i Slovenije, kao i CADCAM Grupa, sudjelovali su na 3DEXPERIENCE forumu koji je održan 13. listopada 2016. u Milanu.

Glavna ideja foruma je bila predstavljanje novosti i implementacija 3DEXPERIENCE platforme u industriji. 3DEXPERIENCE programsko rješenje inovativna je platforma koja korisnicima omogućuje potpunu kontrolu nad poslovanjem i nadziranje procesa od razvoja i inžinjeringa do marketinga i prodaje. Naglasak je stavljen na korisnost takvog rješenja za ulazak u Industry 4.0 te mogućnost korištenja istog rješenja na cloud-u.


Na događanju, u suradnji s CADCAM Grupom, sudjelovala je i Slovenska kompanija Elaphe koja je prezentirala korištenje simulacija dinamike pri razvoju in-wheel električnog motora. Suradnja Elaphe-a i CADCAM Lab-a, člana CADCAM Grupe, rezultirala je razvojem tranzijentne eksplicitne simulacije modela vozila pri vožnji preko raznih prepreka. Simulacija je razvijena u programskom paketu Abaqus 2016. Model uzima u obzir kompletan set komponenti šasije koje prenose opterećenje s podloge na vozilo (gume, kotači, kočioni diskovi, ležajevi, opruge, amortizeri, itd.), a samu karoseriju i unutrašnjost vozila zamjenjuje odgovarajuća masa. Ovaj model Elaphe-u omogućuje da realno simulira vožnju preko raznih prepreka i to pri različitim brzinama kretanja vozila.

Na događanju je, također u suradnji s CADCAM Grupom, bio izložen i drveni bicikl s električnim pogonom koji je projektiran pomoću CATIA i SIMULIA programskih rješenja. Izrađen je od breze, atraktivnog izgleda i vrlo lagan. Najvažnija je činjenica da ima vrlo dobar odnos težine, čvrstoće i snage, a električni pogon koji se nalazi na osi stražnjeg kotača je dobrodošla pomoć na zahtjevnijim usponima.Te je kao takav izazvao veliki interes posjetitelja.  

Sudionici događanja 3DEXPERIENCE foruma imali su priliku razmijeniti iskustva i mišljenja s drugim korisnicima Dassault Systemes programskih rješenja te saznati koje prednosti su ostvarili korištenjem istih. Predavanja su bila na temu upravljanja proizvodnjom, gdje je svoje iskustvo predstavila tvrka CLASS, upravljanja procesima, projektima i podacima, gdje je svoje iskustvo prezentiralo poduzeće Maschio Gaspardo. Pirelli je na događanju podijelio svoje iskustvo korištenja simulacija u razvoju felgi i guma za Formulu 1. Tvrtka Alstom je predstavila svoje iskustvo iz područja digitalizacije cjelokupnog poslovnog procesa.

Potrebno je istaknuti da je na događanju Tod's predstavio svoje iskustvo korištenja CATIA-e, ENOVIA-e i drugih progrmaskih rješenja Dassault Systemes-a u modnoj industriji.

Na velikom izložbenom prostoru sudionici su imali priliku vidjeti proizvode i prezentacije korištenja pojedinih rješenja u ranije spomenutim poduzećima, a drveni bicikl iz Slovenija privlačio je najveći broj pogleda, ne samo zbog impresivne izrade, nego i zbog samog performansa.

Elaphe na 3desperience forumu
Drveni bicikl