CLEPA: Novosti za članove uz osvrt na COVID-19

CLEPA: Novosti za članove uz osvrt na COVID-19

COVID-19 SAŽETAK SITUACIJE

Stanje epidemije i ponovnog pokretanja, Europa:
 • Od pet najvećih europskih zemalja, Velika Britanija ostaje jedina zemlja koja svakodnevno ima oko 2.000 novih slučajeva, dok su ostale 4 stabilne sa oko 300 novih slučajeva dnevno, navodi WHO.
 • Kao znak daljnjeg povratka u svakodnevnicu, Italija, Španija, Portugal i Grčka ublažavaju mjere izloacije i otvaraju granice za turiste najkasnije od 1. jula, što predstavlja vitalni sektor njihove ekonomije.
 • Velika Britanija, s druge strane, objavila je da će se od 8. juna dolasci iz inozemstva morati poštovati proceduru samoizolacije od 14 dana, ali s iznimkom za vozače kamiona.
 • Još jedno veliko pitanje u narednim mjesecima je kako će ekonomija odgovoriti na planove mjera koje su vlade poduzele za prevenciju širenja COVID-19.
 • Nedavno istraživanje Instituta IFO pokazalo je da je u Njemačkoj samo 7,3 miliona zaposlenika radilo sa skraćenim radnim vremenom u maju, nasuprot 1,5 miliona na vrhuncu financijske krize. Dok plan mjera u Njemačkoj traje najmanje godinu dana, Francuska će neznatno umanjiti potraživanja na 85% prema državi, dok plan prevencije u Španiji i drugim zemljama istiće tokom ljeta.
Stanje epidemije i ponovnog pokretanja, na globalnoj razini:
 • Do 31. maja Latinska Amerika i Karibi su činili 40% prosječnih smrtnih slučajeva u svijetu, ističući kako se danak Covid-19 nastavlja, dok u EU i SAD nastavljaju uspješno suzbijanje virusa i ponovnog otvaranja ekonomije.

 • Važan korak ka oporavku globalnog lanca nabave u automobilskoj industriji poduzet je ove nedjelje u meksičkoj državi Puebla, gdje dobavljači automobilske industrije sada mogu ponovo pokrenuti svoje poslovanje kako bi udovoljili potražnji kupaca izvan države na vlastitu odgovornost. Proizvodne linije Audi i VW ostat će zatvorena, ali će se postupno ponovno pokretati od 15. juna, počevši s oko 15% svog proizvodnog kapaciteta.

 
Stav potrošača:

 • McKinsey je u petak objavio rezultate ankete sporovedene među potrošačima na ključnim tržištima u razdoblju od 20. do 24. maja, otkrivši neznatno poboljšanje raspoloženja potrošača na većini tržišta u usporedbi s anketom koja je sprovedena u razdoblju od 30. aprila do 3. maja.
 • Gubitak ili strah od gubitka posla obično je glavni pokretač potrošačke empatije, a na većini ključnih tržišta značajan udio potrošača (40-60%) još uvijek vjeruje da se njihov posao ugrožen zbog Covida-19. 

 • Zasebno istraživanje McKinseyja među njemačkim potrošačima koji su prije krize Covid-19 iskazali interesovanje za kupnju novog automobila, otkrivaju da trenutno njih 79% sada aktivno razmišlja o kupnji automobila, u odnosu na 58% i 68% početkom i sredinom aprila, respektivno.
 • U Italiji su želje za kupovinom vozila među zainteresiranim kupcima porasle na 75% (sa 48%), u Francuskoj su porasle na 89% (sa 54%), ali u Velikoj Britaniji su pale na 60% (sa 64%).

CLEPA AKTIVNOSTI

Industrijska spremnost:

 • Webinar koji je održan prošle nedjelje Europske investicijske banke (EIB) o "Finansiranju transformacije automobilske industrije" bio je vrlo posjećen. Prezentaciju sa webinara možete pronaći ovdje.
 • CLEPA i PWC udružili su se kako bi radili na važnom istraživanju, te otkrili dinamiku razvoja u automobilskom lancu vrijednosti nakon krize Covid-19. Što će to značiti za izgled sektora? Ovdje možete sudjelovati do 12. juna. Ne propustite ovu priliku: rezultati ovog istraživanja pružit će vam upute o ključnim strukturnim trendovima koji utiču na sektor. Za ispunjavanje online ankete potrebno vam je oko 15 minuta. Rezultati će biti podijeljeni s članovima na posebnom webinaru koji će se održati 18. juna.
 • Rezervišite datum! 5. juna CLEPA će biti domaćin webinara sa Frost & Sullivan na kojem će biti govora na temu: Growth Opportunities Across Automotive and Automotive Industry Verticals. Pozivnice su već poslate, ukoliko ste zainteresovani ali još uvijek niste dobili poziv na webinar, obavijestite nas putem events@clepa.be.
 • 10. juna zakazan je novi webinar s Deloitteom i automobilskim klasterom ACStyria na temu kako preživjeti krizni period. Pozivnice će biti proslijeđene na Outlook.
 • Sredina juna: sljedeće CLEPA Pulse Check istraživanje održat će se u saradnji s McKinseyjem, a webinar o rezultatima anketa planiran je za 30. juni. Provjeravajte pristiglu poštu!

Koordinacija u vrijeme krize:  

 • Članovi radne skupine CLEPA za Covid-19 su se sastali još jednom kako bi pratili razvoj situacije, koordinirali aktivnosti i pristupili prikupljanju informacija za CLEPA tim. Radna skupina Covid-19 otvorena je za sve članove koji žele sudjelovati i dati svoj doprinos.
 • Ovdje se može pronaći ujedinjen automobilski kodeks poslovnog ponašanja s obzirom na krizu Covid-19, a dostupan je ovdje i na talijanskom, poljskom i portugalskom.

Pravni akti:

 • CLEPA nastavlja aktivne pregovore sa donositeljima odluka poslovne politike EU, uključujući ključne europske povjerenike i njihove službe, kao i članove Europskog parlamenta. CLEPA obavještava o situaciji u industriji, daje povratne informacije o različitim mjerama podrške i daje savjete kako što više ublažili uticaj na ekonomiju.
 • Mnogi članovi Nacionalne udruge CLEPA aktivno se zalažu za 25 točaka akcijskog plana za uspješno ponovno pokretanje, često usko sarađujući s sestrinskim udruženjima iz automobilskog sektora u zemlji.


Komunikacija:

 • CLEPA je izdala još jedno izdanje kampanje Future As We Move, ovoga puta usredotočena na vještine u automobilskom sektoru. Kako bi u budućnosti osigurali neometan rad u automobilskom sektoru, ne smijemo zanemariti znanja stečena tokom krize. CLEPA je dio projekta DRIVES koji financira EU, a čiji je webinar održan prošle sedmice.
 • Web stranica CLEPA COVID-19 redovito se ažurira najnovijim vijestima.
 • CLEPA je i dalje aktivna na društvenim mrežama putem LinkedIn-a i Twitter-a. Pratite njihove profile: @CLEPA_eu@CLEPAsecgen.

UTICAJ SEKTORA

Registracija novih vozila:

 • Prodaja vozila u Španiji i Italiji pokazala je prve znakove blagog oporavka u maju, ali je ostala znatno ispod prošlogodišnjeg nivoa, na -49,6% i -72,7%.
 • Veleprodaja putničkih i teretnih vozila u Kini porasla je za oko 12% na 2,14 miliona jedinica u maju, prema Kineskom udruženju proizvođača automobila. Ukupni broj isporuka trgovcima u prvih pet mjeseci 2020. godine iznosi 7,9 miliona jedinica, 23% ispod razine zabilježene u istom periodu 2019. godine.

 
Najnovija izvješća i objave kompanija:
 • Njemački mediji izvijestili su u petak da uprava BMW-a pregovara s vijećem radnika radi postizanja ušteda i smanjenja potencijalno 6.000 radnih mjesta. Razmatrane su mogućnosti pružanja ranijeg umirovljenja, osobama kojima je ostalo 2-3 godine do umirovljenja i pružanja mogućnosti mladim zaposlenicima da naprave pauzu zbog studija, s pravom na povratak. Nadalje, potrebno je razmotriti smanjenje naknada za godišnji odmor i dati više praznika zauzvrat. 800 pripravnika bi još dobilo ugovor.
 • Volkswagen je u petak najavio da će uložiti dvije milijarde eura u svoj EV posao u Kini, povećavajući svoj udio u JAC-u Joint Venture na 75% i preuzevši 26% udjela kao proizvođač baterija Gotion. Najava označava prvo značajno opredjeljenje globalnog proizvođača automobila u Kini od izbijanja Covid-19.
 • Renault je objavio da ima za cilj smanjiti fiksne troškove za više od dvije milijarde eura tokom tri godine, a mjere uključuju smanjenje za 4.600 pozicija u Francuskoj i 10.000 u ostatku svijeta.
 • Reuters je izvijestio da ZF planira smanjiti svoju radnu snagu na 15.000 do 2025. godine, od čega će polovina biti u Njemačkoj.
 • Automotive News izvijestio je da Honda dodaje proizvodne dane, 27., 29. i 30. juni u SAD-u i Kanadi, koji su prethodno bili određeni kao slobodni dani za radnike u postrojenju. Kompanija je komentirala: „Honda, posljednjih nekoliko sedmica, bilježi stalni porast prometa u našim trgovinama. Očekujemo snažan oporavak prodaje ovog mjeseca i u ljetnom periodu. "
 • Kompanija Knorr-Bremse, u četvrtak je objavila svoje rezultate za Q1 2020, izjavivši kako je dosadašnji promet bilježio pad prihoda do 7,3%, dok se EBITDA zabilježila pad na 17,8%, sa 19% u prva tri mjeseca 2019. godine. 

NAJNOVIJE MJERE PODRŠKE 
VLADE I EU

Europska komisija, proračun i fond za oporavak:

 • Europska komisija, je u srijedu, predložila instrument koji bi ubrzao oporavak od 750 milijardi eura nazvan Sljedeće generacije EU (ranije poznat kao EU fond za oporavak) i višegodišnji proračun od 1,1 triliona eura (MFF).
 • Sljedeća generacija EU-a treba stupiti na snagu od 1. januara 2021., iako je Komisija također predložila povećanje postojećeg proračuna za 11,5 milijardi kako bi se osiguralo da se neki elementi mogu aktivirati već u septembru.
 • Očekujte još uvijek djelomično javne pregovore i izmjene planova u područjima uvjetovanosti i raspodjele između zajmova i bespovratnih sredstava dok se sporazum ne postigne najranije u julu.
 • Iako automobilski sektor nije izričito naveden u planovima, postoje prvi pokazatelji da vlade država članica možda namjeravaju koristiti dodatna sredstva EU za projekte povezane s automobilskom industrijom. Italijanski ministar Roberto Gualtieri najavio je da talijanska vlada radi na "velikom planu reformi i ulaganja" s posebnim planovima za sektor turizma i automobila.
 • Pregled prijedloga i elemenata koji bi mogli biti zanimljivi za naš sektor, kao i procjena njegove političke održivosti mogu se pristupiti putem slajdova u nastavku.

Kakvi su planovi EU za automobilski sektor?

Europska Centralna Banka, dodatni novčani poticaj:

 • Ove nedjelje će se pažnja s Europske komisije prebaciti na Europsku centralnu banku koja će vjerojatno dati daljnje najave o novčanoj potpori Eurozone ekonomije.
 • Glavni fokus sastanka ECB u junu (ovog četvrtka) bit će očekivano povećanje Program hitne nabavke za pandemiju (PEPP).
 • U martu, ECB pokrenula je PEPP u iznosu od 750 milijardi eura i već je potrošila 210 milijardi eura, a izjave članova vijeća, uključujući predsjednika Lagarde, sugeriraju da se ECB neće suzdržati zbog presude njemačkog vrhovnog suda.
 • Glavni ekonomist ING-a Carsten Brzeski, u četvrtak je komentirao: "očekujemo da će ECB na sastanku sljedeće sedmice, povećati PEPP za oko 500 milijardi eura, kako bi produžila program do sredine 2021. godine. ECB bi također mogla odlučiti, da u program uključi takozvane „pale anđele“ (kompanije koje su zbog nedavnog smanjenja ulaganja, znatno opale na investment ratingu)
  i najavljuje da će prihod od PEPP-a biti reinvestiran, te da bi se sistem povezivanja mogao ponovo uzeti u razmatranje.
 
Podrška automobilskoj industriji, najnovija dostignuća: 
Njemačka
 • Čelnici njemačke vladajuće koalicije danas će nastaviti pregovore o paketu mjera u iznosu od 80-100 milijardi eura za oživljavanje ekonomije, nakon što su razgovori nastavljeni sinoć do 23 sata.
 • Frankfurter Allgemeine Zeitung izvijestio je jučer, da je shema poticaja za kupovinu vozila jedna od glavnih tačaka razlike između vladajućih stranaka CDU / CSU i SPD.
 • Reuters je u petak izvijestio da je Njemačko Ministarstvo ekonomije predložilo 5 milijardi dolara bonusa kupcima u nastojanju da potakne prodaju automobila, ali otpor protiv plana koji uključuje motore sa izgaranjem i dalje je značajan.

Francuska
 • Nakon sažetka prošle nedjelje, za cjelovito izvješće o francuskom planu oporavka automobilske industrije, može se pristupiti ovdje.

NAJNOVIJE IZJAVE NACIONALNIH UDRUŽENJA AUTOMOBILSKE INDUSTRIJE  

Pregled izjava za štampu

 OBJAVE I KORISNI LINKOVI

Javne ustanove: 

 

Konsultantske kompanije i banke:  

 

Radionica: