COVID-19 - Automobilska industrija potpisuje zajednički Kodeks poslovnog ponašanja u cilju ponovnog pokretanja proizvodnje

COVID-19 - Automobilska industrija potpisuje zajednički Kodeks poslovnog ponašanja u cilju ponovnog pokretanja proizvodnje

CLEPA (Europsko udruženje dobavljača automobila) i ACEA (Europsko udruženje proizvođača automobila) zajedno su usvojili „Kodeks poslovnog ponašanja s obzirom na COVID-19“ kako bi podržali nesmetano i brže ponovno pokretanje automobilske industrije.

 

Automobilski eko-sistem nalikuje zamršenom satu rada, a današnjim zastojem bez presedana riskira veliku štetu inače naprednoj, inovativnoj i konkurentnoj industriji. Za uspješan izlazak iz Corona krize bit će potrebna pravovremena razmjena kritičnih i odgovarajućih informacija, osiguravajući da svi igrači u vrijednosnom lancu mogu planirati i djelovati što je moguće efikasnije. Kodeks ponašanja, stoga sadrži poglavlja o zdravlju i sigurnosti na radnom mjestu, pravovremenu komunikaciju, ugovorne potrebe i koordinaciju ponovnog pokretanja.

 

„Iako su sigurnost i dobrobit naših zajednica i dalje prioritet, dobro koordiniran i pravovremeno pokrenut sektor, od najveće je važnosti za ublažavanje utjecaja krize COVID-19 na društvo. Zajednički kodeks ponašanja u automobilskoj industriji donijet će stvarnu razliku u ovom procesu ", rekla je Sigrid de Vries, generalna tajnica CLEPA.

 

„Zalažemo se da iz krize izađemo još snažniji, a svi partneri u lancu vrijednosti imaju zajedničku odgovornost u ponovnom pokretanju industrije na održiv način. Kodeks poslovnog ponašanja daje proizvođačima i dobavljačima osnovne upute za pristup potreban za prevladavanje krize COVID-19 “, rekao je Eric-Mark Huitema, generalni direktor ACEA-e.

 

Oko 13,8 miliona Europljana direktno ili indirektno vezano je za automobilsku industriju. Kao posljedica krize, više od 1,1 miliona zaposlenih proizvođača automobila se nalazi na privremenom odsustvu. Zaposlenici u lancu nabave i u zastupništvima, također su pogođeni ovo situacijom. Procjene su, da će se gubitak prihoda prikazati dvocifrenim postotkom i da ostaje neizvjesna u pogledu brzine oporavka sektora. Industrija, u bliskoj saradnji sa vlastima, nastoji postupno ponovno pokrenuti proizvodnju u narednih nekoliko sedmica.

 

Kao što je navedeno u kodeksu, COVID-19 predstavlja globalni zdravstveni, društveni i ekonomski izazov sa potencijalnim uticajem na pojedince, kompanije i zemlje. Minimiziranje rizika za zaposlenike i zajednicu uopćeno, uvijek bi trebao biti prioritet. Kretanje kriza COVID-19 u duhu partnerstva, u skladu s primjenjivim zakonima o tržišnom natjecanju, daje najbolje moguće rezultate u zaštiti pojedinaca i minimiziranje ekonomske štete.