Djelove novog Ford Focus Active radiće AD Plastik u softveru CATIA

Djelove novog Ford Focus Active radiće AD Plastik u softveru CATIA

Dobavljač prvog reda za svjetsku automobilsku industriju, kompanija AD Plastik iz Solina, sklopila je ugovor o novim poslovima sa kompanijom Ford Motor Company, američkim automobilskim koncernom, koji je poznatiji kao Ford.


Šestogodišnja saradnja odnosi se na poslove proizvodnje dva paketa eksterijera za novo vozilo Ford Focus Active. 

Tako će kompanija AD Plastik, koja je specijalizovana za proizvodnju automobilskih komponenti, projektovati i proizvesti različite djelove branika i ukrasnih obloga za zaštitu blatobrana i pragova novog Ford Focusa Active.

Programska rješenja, koja omogućavaju brže konstruisanje, virtuelne simulacije i koja olakšavaju organizaciju i pripremu proizvodnje važna su za uspješnu realizaciju projekta.  
AD Plastik - proizvodnja branikaAD Plastik CATIA designZa razvoj proizvoda i upravljanje cjelokupnim razvojnim procesom AD Plastik Grupa koristi programska rješenja CATIA, SIMULIA i ENOVIA u saradnji sa kompanijom CADCAM Group

CATIA služi za modelovanje i razvijanje najzahtjevnijih proizvoda. Standard je u automobilskoj industriji zahvaljujući bogatoj ponudi alata za razvoj i projektovanje i modulima za oblikovanje složenih površina. 

SIMULIA se koristi za računarske simulacije i analize u virtualnom svetu, kao što su uticaj sunca na zagrijavanje i deformaciju materijala, širenje zvuka unutar automobila i slično. Omogućava optimizaciju proizvoda prema definisanim parametrima,  kako bi se redukovala izrada skupih prototipova.

ENOVIA, rješenje za PLM (eng. Product Lifecycle Managment), omogućava istovremeno upravljanje procesima, projektima i zadacima. Vođenje projekta, upravljanje promjenama, zahtjevima i sastavnicama nephodno je za kvalitetno vođenje zahtjevnih projekata, a sve to omogućava PLM rješenje ENOVIA.

Cjelokupan razvoj i proizvodnja dva eksterijera za novi Ford Focus Active biće u Solinu, a početak serijske proizvodnje planiran je u posljednjem kvartalu 2018. godine.


Kontaktirajte nas i implementirajte programska rješenja za uspješnu realizaciju projekata


AD Plastik Grupa mutinacionalna je kompanija sa više od trideset godina iskustva u svijetu autoindustrije, sa sedam proizvodnih lokacija u četiri zemlje. Vodeća je kompanija za razvoj i proizvodnju komponenti za enterijere i eksterijere automobila u Hrvatskoj i jedna od vodećih u Istočnoj Europi. AD Plastik Grupa ima tri fabrike u Hrvatskoj, jednu u Solinu i dvije u Zagrebu, gdje ukupno zapošljava preko 1200 ljudi. Oko 200 zaposlenih radi u fabrici u Srbiji, a preko 700 u dvije fabrike u Rusiji. U saradnji sa Faurecijom, AD Plastik ima i joint venturekompaniju Euro APS u Rumuniji. 
Usmjerenost na potrebe kupca, održavanje visokog kvaliteta i konkurentnosti proizvoda i usluga, kao i kontinuirano ulaganje u razvoj i unaprijeđenje tehnologija preduslov su opstanka i razvoja kompanije.

CADCAM Solutions je članica CADCAM Group, i ovlašteni je Dassault Systèmes zastupnik za programska rješenja CATIA, ENOVIA, DELMIA, SIMULIA, 3DVIA i inovativnu poslovnu platformu 3DEXPERIENCE. Vodeći je pružalac usluga uvođenja i implementacije PLM rješenja i jedini ovlašćeni Dassault Systèmes certifikacioni centar u jugoistočnoj Europi. Tim visokoobrazovanih inženjera i stručnjaka pruža kompletnu uslugu PLM savjetovanja i implementacije poslovnih rješenja i inženjerske usluge projektovanja i obrazovanja za CAD, CAM, CAE i mehatroniku. CADCAM Group  je sa svojim R&D sektorom razvila jedinstveno programsko rješenje MECODES,  koje povezuje vodeće ECAD programske pakete sa CATIA V5 i 3DEXPERIENCE platformom, čime je omogućeno multidisciplinarno razvijanje proizvoda.