Kako postići optimalan raspored mašina i ljudskih resursa u proizvodnji uz poštovanje neophodne fizičke distance?

Kako postići optimalan raspored mašina i ljudskih resursa u proizvodnji uz poštovanje neophodne fizičke distance?

Na koji način DELMIA i Virtual Twin na 3DEXPERIENCE platformi mogu doprinijeti da se proizvodnja što prije oporavi dok se pridržavaju mjere socijalne distance? 

Razvoj pandemije koronavirusa je imao jak uticaj na poslovanje velikih proizvođača i njihove lance nabave. Proizvodni planovi su poremećeni zbog promjene potražnje, opskrbe sirovinama i dostupnosti radne snage. Mnoga automobilska postrojenja morala su privremeno da obustave proizvodnju, ili da svoje proizvodne linije preorijentišu na proizvodnju medicinskih uređaja kao što su respiratori.
Kako proizvođači prelaze u fazu oporavka, traga se za najbržim načinom da se normalizuje proizvodnja uz poštivanje svih bezbjednosnih propisa. U ovim nepredvidivim vremenima potreba za digitalnom transformacijom je veća nego ikad. Digitalno ubrzanje omogućava proizvođačima da naprave optimizovane planove za krizne situacije koji uzimaju u obzir podatke i uslove u realnom vremenu. Pomaže im da shvate uticaj poremećaja na lance snabdjevanja i proizvodne procese. Tu virtualni blizanac igra glavnu ulogu.
The Virtual Twin Experience, izvršni virtuelni model fizičkog sistema primjenjuje učenje i iskustva preuzeta iz procesa u realnom svijetu, radi prikazivanja digitalnog modela. Kao tačan prikaz radnih uslova koji koriste podatke u realnom vremenu, omogućava proizvođačima da virtuelno procijene promjene prije nego što ih primjene u stvarnom svijetu. Oni također mogu da postave i KPI-eve da bi mjerili performanse u realnom vremenu i u skladu sa time prilagođavaju procese bez fizičkog prisustva u proizvodnom pogonu.
Na primjer, proizvođači koji žele da preobraze svoje resurse i isporuče veću vrijednost uz ograničenu radnu snagu, mogu da istraže upotrebu automatizacije u svojim pogonima. Sa virtualnim blizancem, proizvođači mogu da pregledaju podatke o proizvodnji i izvrše prilagođavanja kako bi obezbijedili najefikasnije mogućnosti automatizacije.

Tačnost virtualnog blizanaca oslanja se na podatke prikupljene iz resursa i operacija u proizvodnji. Podaci od radnika se lako mogu dobiti zahvaljujući IoT, simuliranjem proizvodnog toka za specifične procese kao što su kretanje materijala, kretanje radnika i operativni rasporedi koji iziskuju praktično znanje. Stoga virtualni blizanac na 3DEXPERIENCE platformi omogućava snimanje znanja i kolaboraciju radi bolje tačnosti podataka.

 

Pogledajmo neke od prednosti za proizvođače koji koriste Virtual Twin Experience:

 Planiranje fabrike

Stvaranjem virtuelnog blizanca cijele fabrike, proizvođači mogu da manipulišu i procjenjuju položaj infrastrukture i resursa unutar 3D radnog okruženja. To im omogućava da definišu i izvrše validaciju rasporeda u svojoj proizvodnji bez potrebe da fizički zakorače unutra. Također mogu da izbjegnu skupo redizajniranje rasporeda tako što će omogućiti korisnicima kolaboraciju, kako bi osmislili optimalan 3D raspored.

Raspored fabrike

Proizvođači mogu da skeniraju postrojenje i razviju virtualnog blizanca cijele fabrike kako bi optimizovali konačni raspored kompletne grupe mašina (mašine za proizvodnju, transportne trake i utovarivači). Oni mogu da istraže potencijalne probleme sa rasporedom i izvrše validaciju upotrebe robota i mašina prije implementacije. Virtualni blizanac također minimizira rizik od negativnog uticaja na zdravlje ili životnu sredinu, prilikom odlučivanja o rasporedu u postrojenju.

 Simulacija proizvodnog toka

Simulacija omogućava kontinuirano poboljšanje fleksibilnosti i agilnosti u proizvodnji. Proizvođači mogu da upoređuju fabričke rasporede i više različitih scenarija proizvodnje. Također mogu da optimizuju performanse procesa testiranjem alternativnih rasporeda proizvoda i integrisanjem robotskih i ljudskih zadataka u proizvodni model. Da bi uključili socijalno distanciranje u tok proizvodnje, proizvođači mogu da izvrše procjene produktivnosti na osnovu normi radnog kapaciteta i bezbjednosnog distanciranja.

Simulacija sigurnosti na radnom mjestu

Primjena socijalne (fizičke) distance dio je obezbjeđivanja sigurnog radnog mjesta u novonastaloj situaciji. Proizvođači moraju da procjene kako se radnici kreću kroz objekat i da identifikuju potencijalne dijelove objekta, koji bi mogli da predstavljaju uska grla i da na taj način izbjegnu neželjena mjesta za okupljanje. Sa virtualnim blizancem mogu da naprave bezbjedonosni omotač oko svakog radnika kako bi simulirali socijalnu distancu i protok kretanja radnika kroz postrojenje. Kao rezultat toga, proizvođači se mogu pridržavati zdravstvenih i sigurnosnih propisa za radnike bez obzira na zemlju poslovanja.
Proizvodni procesi moraju da postanu agilni u slučaju da dođe do poremećaja. Virtual Twin Experience na platformi 3DEXPERIENCE osmišljen je da obezbjedi kontinuitet poslovanja, da se radnik dobro osjeća, fleksibilnost proizvodnje i smanjenje kratkoročnih troškova.
Pomoću koncepta Virtual Twin Experience, proizvođači mogu lahko da planiraju i procjenjuju različite scenarije na osnovu podataka o simulaciji, dok su u skladu sa novim pravilima i ograničenjima. Pored toga, mogu da iskoriste i cloud rešenja kao podršku prilagođavanja proizvodnje novonastalim izmjenama i izazovima u lancu snabdevanja.

CADCAM Solutions Vam je na raspolaganju za više informacija vezane uz Virtual Twin u proizvodnji i mapiranju vaših procesa