[INTERVJU za Tovarna Leta] Očekujemo procvat digitalne transformacije u Sloveniji i regiji

[INTERVJU za Tovarna Leta] Očekujemo procvat digitalne transformacije u Sloveniji i regiji

Fotografija: Matija Habljak/PIXSELL


»Naša je vizija postati prvi izbor u korištenju digitalnih tehnologija u razvojnim i proizvodnim kompanijama te postati prepoznati sistem integrator sposoban odgovoriti najvećim izazovima digitalne transformacije u regiji i EU«, rekao je Zlatko Šimunec, vlasnik i izvršni direktor kompanije CADCAM grupe.
Pročitajte intervju za Tovarnu leta, gdje je Zlatko Šimunec odgovarao na pitanja o početcima i širenju CADCAM Grupe, napretku u digitalnoj transformaciji proizvodnih kompaniji u regiji posljednjih godina, utjecaju pandemije na digitalnu transformaciju i poslovnim očekivanjima i planovima za 2021. U intervju je govorio i o dobrim praksama i projektima u kompaniji Rimac Automobili i Pipistrel Vertical Solutions te prednostima programskog rješenja CADCAM Grupe MECODES (MEchatronic COllaboration DEsign Solution), koje je jedinstveni paket rješenja za saradnja inženjera ECAD-a i MCAD-a u razvoju elektromehaničkih proizvoda.
Pročitajte cijeli intervju na slovenskom jeziku na Finance portal Tovarna leta.

Prevod intervjua:
Želimo uspostaviti bazu znanja i nesebično je dijeliti s korisnicima, jer su digitalne tehnologije vrlo složene i zahtijevaju multidisciplinarno znanje, rekao je Zlatko Šimunec, vlasnik i direktor hrvatske CADCAM Grupe.
Naša je vizija postati prvi izbor u korištenju digitalnih tehnologija u razvojnim i proizvodnim kompanijama, te postati sistem integrator sposoban odgovoriti na najveće izazove digitalne transformacije u regiji i EU, kaže Zlatko Šimunec, vlasnik i direktor kompanije i dobavljač softvera za upravljanje životnim ciklusom, proizvod (PLM) i računalno potpomognuti dizajn CADCAM Group sa sjedištem u Zagrebu. Grupa, koja ove godine slavi 30 godina postojanja, ima blizu 70 zaposlenika u četiri zemlje, pored Hrvatske, i Slovenije (od 2001.), Srbije i Bosne i Hercegovine.
Vaš poslovni put započeo je prije tri decenije osnivanjem kompanije za razvoj medicinskih uređaja za rehabilitaciju oštećenog sluha. Što vas je ponukalo na ovo?

Interes za razvoj elektroničkih sklopova razvio se već u studentskim danima, kada sam počeo raditi na projektima za razvoj elektromedicinskih uređaja.

Moj prvi posao kao inženjera bio je u proizvodnoj kompaniji RIZ na odjelu medicinske elektronike, gdje smo ja i moj tim razvili prve medicinske dijagnostičke uređaje u kardiologiji i neurologiji, poput EKG uređaja, monitora, defibrilatora i složenih EEK uređaja. Tada me profesor Vladimir Kozina pozvao da zajedno razvijem digitalni uređaj za odgodu rehabilitacije oštećenog sluha za SUVAG centar u Zagrebu. Prema verbotonalnoj metodi ovog centra, slični centri djeluju u više od 70 zemalja. Za mene je ovo bila prava prekretnica i izazov za pokretanje vlastitog posla.

Plan nam je proširiti se na europsko tržište u području upotrebe i uvođenja digitalnih tehnologija, a MECODES želimo proširiti i na svjetsko tržište, kaže Zlatko Šimunec, vlasnik i direktor hrvatske CADCAM Grupe.
Slušne aparate dizajnirali ste u svojoj kompaniji uz pomoć CAD softvera. Koliko je napredna konstrukcija računala bila u to vrijeme?

Tačno, medicinski uređaji već su tada razvijeni sa softverskim alatima CAD (Computer Aided Design) i CAM (Computer Aided Manufacturing), ali devedesetih je to bila prava "svemirska tehnologija".

U to je vrijeme ovo bio prvi CAD i CAM softverski alat na osobnim računarima u našem području, koji se koristio za projektiranje elektroničkih uređaja, tiskanih pločica i koji se također koristio za pripremu proizvodnje.

Bile su to zaista pionirske godine u uvođenju CAD i CAM tehnologije u jugoistočnoj Europi.

Nakon nekoliko godina, kompanija se usredotočila na prodaju hardvera i softvera za dizajn hardvera. Koliki je izazov bio ovaj skok?

Da, bio je to kvantni preskok s jedne tehnologije na drugu, ali već sam stekao neko iskustvo s razvojem medicinskih uređaja. Morali su biti funkcionalni i pouzdani te mali, pametni i estetski. Dakle, ovo je bio logičan nastavak mog životnog puta kao poduzetnika i programera.

Formirali smo multidisciplinarni tim inžinjera strojarstva i elektrotehnike koji su uspjeli odgovoriti na zahtjeve tržišta uvođenjem mehaničke i elektroničke CAD i CAM tehnologije i metodologije rada kako bi mogli nova rješenja implementirati u svoje kupce. Ovo je bila prva transformacija CADCAM Grupe iz razvojne kompanije u kompaniju koja nudi cjelovita rješenja i uvodi moderne CAD i CAM tehnologije u druge kompanije.

Kada ste shvatili da kompanija može uspješno proširiti svoje poslovanje i izvan granica Hrvatske?

To je bio prirodni razvojni put. Tada je slovensko tržište bilo tehnološki i inovativno najnaprednije, zbog čega smo se prvo proširili na Sloveniju. Dobili smo veliku potražnju od slovenskih kompanija za uvođenje CAD i CAM tehnologija.

Najveća prekretnica bila je uspostava veće razvojne skupine u Cimosu u Kopru. Tada smo u Razvojnom centru Cimosa predstavili programski alat CATIA za CAD dizajn. Ovo je bio još jedan veliki izazov, jer je u to vrijeme CATIA bila najzahtjevniji, ali ujedno i najbolji CAD softverski alat na UNIX radnim stanicama, što je Cimosu pomoglo da postane jedna od vodećih kompanija u automobilskoj industriji u Sloveniji.

Nakon uspješne implementacije, mnoge su druge slovenske kompanije željele slijediti isti put i predstaviti isti koncept razvoja proizvoda.

Danas je programsko rješenje CATIA, koje je razvio Dassault Systemes, vodeće softversko rješenje u regiji Jadrana, a s 3DEXPERIENCE platformom za sljedivost životnog ciklusa proizvoda imamo više od 430 zadovoljnih korisnika.

Danas CADCAM grupa djeluje na četiri tržišta, tako da imate dobar uvid u aktivnosti proizvodnih kompanija na polju digitalne transformacije. Kako ocjenjujete njihov napredak u digitalnoj transformaciji posljednjih godina?

Slovenija je ujedno i najnaprednija država u regiji na ovom polju, gdje je digitalna transformacija započela prije mnogo godina.

Moram naglasiti da uglavnom radimo u automobilskoj industriji i industriji industrijske opreme, koje su prilično konzervativne i nisu sklone uvođenju novih tehnologija dok ih se na to ne natjera. Stoga smo morali uložiti puno energije kako bismo uvjerili naše partnere i potaknuli ih da koriste digitalnu tehnologiju, jer će jedino tako moći održati konkurentnu poziciju na tržištu.

U tu svrhu potencijalnim korisnicima nudimo priliku da naši stručnjaci naprave BVA (Business Value Assessment) analizu, gdje nakon analize stanja u kompaniji predlažemo poboljšanja uz pomoć digitalnih tehnologija. Temelj je poboljšanje razvojnih i proizvodnih procesa te stvaranje pilot-projekta koji pokazuje doprinos digitalne transformacije. Stoga zajedno donosimo prijedloge za poboljšanje razvojnih i proizvodnih procesa i metodologija rada.

Koje je ubrzanje, prema vašim zapažanjima, dala pandemija digitalnoj transformaciji?

Kompanije su danas prisiljene razmišljati o prilagodbi novim okolnostima. Sve muče pitanja kako riješiti situaciju da deset radnika ne može doći na posao zbog infekcije ili samoizolacije, kako organizirati proizvodnju, kako nastaviti razvoj, osigurati učinkovit rad cijelog tima i tako dalje.

I na kraju, ali ne najmanje važno, kompanije se također suočavaju s pitanjima o tome što će se dogoditi kad pandemija završi, kada se tržište probudi i povećaju narudžbe, kako će u to vrijeme odgovoriti na zahtjeve i želje kupaca.

Zaključak je vrlo jednostavan. Potrebno je ulagati u digitalne tehnologije i uspostaviti nove digitalne procese.

Računari trebaju obavljati uobičajene zadatke i pokretati procese, a ljudi bi trebali samo vršiti kontrolu. Dakle, softver mora optimizirati rad zaposlenika, strojeve i sirovine i osigurati da proizvodnja ne ovisi previše o vanjskim utjecajima.

U svakom slučaju važni su državni poticaji i poticaji za gospodarstvo koji olakšavaju odluku uprave da počne ulagati u digitalnu transformaciju kompanije.

Rimac Automobili bio je prvi korisnik nove 3DEXPERIENCE platforme koja omogućuje rad u centraliziranoj bazi podataka.
CADCAM grupa sudjeluje u razvoju automobilskih i zrakoplovnih proizvoda, između ostalog, nizom softverskih rješenja koja nudi i znanjem stručnjaka. Kako biste ocijenili saradnju s Rimac Automobilima i Pipistrelom, koje biste projekte dobre prakse istaknuli?

Rimac Automobili bio je naš prvi korisnik na novoj 3DEXPERIENCE platformi. Bio je to zahtjevan projekat i za nas i za njih, ali nakon dvije i po godine kompanija Rimac predstavila je novi automobil, a više od 200 njihovih zaposlenika istovremeno radi na platformi.

Ovo je rekordno vrijeme implementacije u usporedbi s drugim dugim složenim PLM projektima. Platforma 3DEXPERIENCE omogućuje rad u centraliziranoj bazi podataka. Omogućuje pristup informacijama o projektu i / ili proizvodu, bez obzira na trenutnu fazu gradnje, a istovremeno pruža vizualni pregled podataka svim sudionicima u procesu razvoja i pripreme proizvodnje.

Pipistrel je priča za sebe i vrlo sam sretan što sa takvom kompanijom radimo više od deset godina. Pipistrel Vertical Solutions suočio se s izazovom u simulaciji novog električnog zrakoplova SW 128, jer je ispitivanje potrebno za određivanje vlastitih frekvencija i kontrolnih površina zrakoplova te za utvrđivanje pripadajućeg strukturnog prigušenja dugotrajno i izuzetno skupo. Kompanija je koristila softver SIMULIA Abaqus kompanije Dassault Systemes kao rješenje za simulaciju ponašanja novog električnog zrakoplova SW 128 u virtualnom okruženju.

Pipistrel je simulirao ponašanje novog električnog aviona SW 128 u virtualnom okruženju pomoću softvera SIMULIA Abaqus kompanije Dassault Systemes.
Dotaknimo se i vašeg vlastitog softverskog rješenja MECODES, koje je za inovaciju za jednu od najboljih inovacija u 2012. godini dobilo Zlatnu nagradu GZS, a danas je prepoznato u cijelom svijetu. Koje su prednosti MECODES-a koji uvjeravaju korisnike?

MECODES (MEchatronic COllaboration DEsign Solution) jedinstvena je zbirka rješenja za saradnju ECAD-ovih i MCAD-ovih inžinjera u razvoju elektromehaničkih proizvoda.

MECODES je posebno dizajniran za saradnju između CATIA V5, Mentor Graphics Xpedition Enterprise, PADS, Altium Designer i CADENCE Allegro softverskih rješenja. Danas imamo elektroniku u sve većem broju proizvoda i stoga je očita potreba da inženjeri elektrotehnike i strojarstva komuniciraju brže, bolje i rade na jednom modelu.

MECODES se već koristi u Valeo, Geberit, Gentex, Swatch Group, JoyNext, a trenutno radimo na velikim pilot projektima u Helli, Njemačka i u Grundfosu, Danska.

Glavne prednosti MECODES-a su brži, bolji i jeftiniji razvoj elektromehaničkih proizvoda, jer inženjeri elektrotehnike i strojarstva rade na istom modelu, što zauzvrat dovodi do manje pogrešaka i naknadnih promjena. Konačni proizvod je kvalitetniji i kraće je vrijeme za stavljanje na tržište ili takozvano vrijeme stavljanja na tržište.

Naš MECODES je zbirka rješenja za saradnju ECAD-ovih i MCAD-ovih inžinjera u razvoju elektromehaničkih proizvoda,  a koristi se u kompanijama Valeo, Geberit, Gentex, Swatch Group, JoyNext, rekao je Zlatko Šimunec.
Kakva su vaša poslovna očekivanja za 2021. godinu?

Mogu reći da smo 2021. godinu započeli vrlo intenzivno. Tokom pandemije, ne samo da smo zadržali sve profesionalce, već smo zaposlili i nove, pa smo sada spremni odgovoriti na izazove trenutnih korisnika i udovoljiti zahtjevima novih kupaca.

Pandemija je potaknula mnoge kompanije na intenzivno razmišljanje o ulaganju u moderne tehnologije i optimizaciji proizvodnje, tako da ove godine očekujemo procvat digitalne transformacije u Sloveniji i regiji.

Koji su vaši planovi s CADCAM Group za budućnost?

Već 30 godina CADCAM Group jedan je od vodećih pružatelja PLM softverskih rješenja u jugoistočnoj Europi i pouzdan partner u razvoju proizvoda i digitalnoj transformaciji.

Naša je vizija postati prvi izbor u korištenju digitalnih tehnologija u razvojnim i proizvodnim kompanijama i postati sistem integrator sposoban odgovoriti najvećim izazovima digitalne transformacije u regiji i EU.

Plan nam je proširiti se na europsko tržište u području upotrebe i uvođenja digitalnih tehnologija, a uporabu MECODES-a želimo proširiti i na svjetsko tržište.

Uz to, želimo uspostaviti bazu znanja i nesebično je dijeliti s korisnicima, jer su digitalne tehnologije vrlo složene i zahtijevaju multidisciplinarno znanje, od informacijske tehnologije, hardverskih i softverskih rješenja, oblaka, proizvodne tehnologije, metodologije, elektronike, mehanike, fizike, matematički algoritmi, programiranje i tako dalje.

Izvor: Časnik Finance, portal Tovarna leta