Najbrži superautomobil Rimac C2 napravljen na 3DEXPERIENCE platformi ugledao svjetlost dana

Najbrži superautomobil Rimac C2 napravljen na 3DEXPERIENCE platformi ugledao svjetlost dana

Dugo očekivani Rimac Automobil C_Two, zasigurno je jedna od najvećih atrakcija na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi. Karakteristike ove „električne jurilice“ ostavljaju bez daha, te tako sa 1914 konjskih snaga, obrtnim momentom od 2300 Nm i ubrzanjem od 96 km/h, brzinu od 100 km/h dostiže za svega 1,85 sekundi. Može da razvije maksimalnu brzinu do 412 km/h i na taj način stoji rame uz rame sa novim Teslinim Roadsterom.

Vrlo interesantna inovacija predstavlja sistem za prepoznavanje lica vozača, kojom se ujedno otključava i pokreće ovaj superautomobil. Takođe, ovaj pametan sistem očitava raspoloženje vozača i u skladu sa time preporučuje sportsku ili opušteniju vožnju. Prepustite se podešavanju softvera i uživanje u udobnoj vožnji je zagarantovano.

Izgled ovog automobila je više nego upečatljiv, a ono što krije ispod haube ostavlja još jači utisak. Uprkos masi koja dostiže skoro dvije tone, što nimalo nije karakteristično za superautomobile, ima veoma snažnu bateriju od 120 kWh, sa kojom postiže autonomiju u vožnji do čak 650 kilometara.

Ukoliko niste samo ljubitelj brze vožnje, već želite i sigurnost, Rimac C2 – poseduje četvrti stepen autonomne vožnje i najsavremenije tehnološke gedžete današnjice. Opremljen je sa 8 kamera, 6 radara, 12 ultrazvučnih uređaja, 2 LIDARA koji omogućavaju vidljivost od 360 stepeni oko automobila i neverovatno precizne informacije u vezi sa udaljenošću spoljašnjih objekata do tačnosti od dva centimetra.

Kao dokaz da se o svakom detalju vodilo računa, za Rimčev C2 je posebno dizajniran Pastorov aparat za gašenje požara sa natpisom „U slučaju brdske trke ugasite požar“.

Bez obzira na zvučna imena koja vladaju putevima decenijama unazad, više je nego jasno da je Rimčev automobil veoma dobar spoj performansi, dizajna i udobnosti. O samoj cijeni se još uvek špekuliše, ali nagađanja su veoma blizu cifre od 1,7 miliona EUR. Predviđeno je da bude proizveden u 150 primjeraka.

Pre otvaranja Ženevskog sajma, Mate Rimac je naveo da je ponosan na kompletan proces proizvodnje ovog nevjerovatnog četvorotočkaša, s obzirom da je sve napravljeno od samog početka, čime je dokazano da se može ići u korak sa najzvučnijim gigantima auto industrije.

Razvoj naprednih tehnologija i proizvodnja kompleksnih proizvoda ne bi bili moguću da ne postoji softverska podrška za brže konstruisanje, razvoj, virtualne simulacije, uređen sistem upravljanja dokumentacijom i povezanost svih sektora koji učestvuju u projektu.  Zbog svega navedenog kompanija Rimac Automobili 2016. godine započela  je strateško partnerstvo sa CADCAM Grupom i kompanijom Dassault Systemes zasnovano na uvođenju 3DEXPERIENCE platforme na kojoj je Rimčev C_Two kompletno razvijen.C2 kompletno razvijen na platformi 3DEXPERIENCE
Rimac C_Two

Rimac Concept Two s otvorenim leptir vratima


Rimac Concept Two unutrašnjost -pogled s vozačevog mjesta