Rimac automobili na 3DEXPERIENCE platformi

Rimac automobili na 3DEXPERIENCE platformi

Tržište električnih automobila posljednjih nekoliko godina intenzivno se razvija, veliki broj novih startup  i renomiranih tvrtki iz automobilske industrije nastoje unaprijediti svoje poslovanje kako bi pružile tržištu novu tehnologiju i inovacije na području razvoja novih automobila. Rimac električni automobili  postižu svjetsku slavu, a sljedeću generaciju automobila razvijati će na novoj 3DEXPERIENCE platformi.

Strateško partnerstvo Rimac Automobila, CADCAM Grupe i korporacije Dassault Systemes potpisano je  28.11.2016. godine, a temelji se na uvođenju 3DEXPERIENCE platforme u proces konstrukcije i životnog ciklusa proizvoda. Rast proizvodnje i širenje poslovanja Rimac Automobila zahtijevalo je  prelazak na najnaprednija programska rješenja koja omogućavaju brže konstruiranje, virtualne simulacije te koja olakšavaju organizaciju i pripremu proizvodnje kompleksnih inovativnih proizvoda kao što su Rimac automobili. 

Platforma 3DEXPERIENCE će Rimac Automobilima omogućiti rad u jedinstvenoj centraliziranoj bazi podataka.  Baza omogućava pristup informacijama o projektu i/ili proizvodu koji je nastao u različitim fazama konstrukcije kao i vizualni pregled svim sudionicima procesa razvoja i pripreme proizvodnje. Uvođenjem centraliziranog upravljanja procesima i podatcima tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda unapređuje se produktivnost te se skraćuje vrijeme do izlaska proizvoda na tržište. CAD (eng. Computer Aided Design) i PLM (eng. Product Lifecycle Management) rješenja u sklopu 3DEXPERIENCE platforme će koristiti preko stotinu djelatnika Rimac Automobila, a obuku za rad će proći u suradnji sa 3DEXPERIENCE stručnjacima CADCAM Grupe. 

3DEXPERIENCE platforma povezuje članove projektnog tima unutar tvrtke, a isto tako i kupce i dobavljače. Projektno vođenje, upravljanje promjenama, upravljanje zahtjevima i sastavnicama kroz PLM rješenje smanjuje postotak pogrešaka  te se ranije i brže otkrivaju i rješavaju problemi. CAD programsko rješenje CATIA, koje je standard u automobilskoj industriji, na platformi 3DEXPERIENCE sadrži najnovije funkcionalnosti koje omogućavaju stvaranje još inovativnijih proizvoda kroz jedinstvenu bazu podataka koja potpuno asocijativno povezuje sve sudionike u procesu razvoja te virtualnom simulacijom i predviđanjem pogrešaka daje dodatnu uštedu u razvoju kompleksnih proizvoda.


Rimac Automobili su osnovani s vizijom stvaranja sportskog automobila 21. stoljeća. Ubrzo je bilo jasno kako je prvo potrebno osmisliti i izumiti nove tehnologije za koje se pokazalo kako mogu i puno više. Danas oslobađamo puni potencijal izuma Nikole Tesle, električnog motora izmjenične struje, na više načina i u mnogim industrijama.

CADCAM Grupa je vodeća tvrtka za implementaciju PLM rješenja na području jugoistočne Europe.  Portfolio obuhvaća programska rješenja i inženjerske usluge za mehaničke, električne i elektronske sustave kao i za razvoj proizvoda. S tvrtkama u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, CADCAM Grupa ima preko 60 ECAD/MCAD inženjera koji su stručnjaci za 3DEXPERIENCE industrijska rješenja, PLM implementaciju, razvoj proizvoda, obuke i inženjerske usluge.

Dassault Systemes, 3DEXPERIENCE tvrtka, proizvodi inovativna programska rješenja za projektiranje i simulaciju proizvoda u virtualnom svijetu. Najnovija programska rješenja donose sljedeću generaciju tehnologija konstruiranja i proizvodnje koja se oslanjaju na suradnju ljudi s virtualnim i stvarnim svijetom. Korporacija posluje u više od 140 zemalja svijeta s više od 210.000 korisnika u raznim industrijskim granama, a njihova rješenja su postala standard u automobilskoj, vazduhoplovnoj i drugim industrijama.


Potpisivanje ugovora strateškog partnerstva Rimac Automobila i CADCAM Grupe Slika: Potpisivanje ugovora strateškog partnerstva Rimac Automobila i CADCAM Grupe  
Zajednička fotografija predstavnika Rimac Automobila, CADCAM Grupe i Dassault Systemes-aSlika: Zajednička fotografija predstavnika Rimac Automobila, CADCAM Grupe i Dassault Systemes-a