Kihanje unutar kancelarije | COVID 19 virus se širio s osobe na osobu u klimatiziranim prostorijama

Kihanje unutar kancelarije | COVID 19 virus se širio s osobe na osobu u klimatiziranim prostorijama

Usred pandemije virusa COVID-19, mnogi se pitaju je li sigurno vratiti se uobičajenom poslu u kancelariji. Sljedeća će simulacija pokazati širenje potencijalno kontaminirane tjelesne tekućine unutar klimatiziranog office-a.


 Kad čovjek kihne, kontaminirane čestice, uključujući aerosole, raštrkane su svuda okolo:
  • Čestice se mogu raspršiti do jednog metra okolo kada neko kihne, a one veće težine padaju na pod;

  • Unutar uredskog prostora čestice se šire još brže ako postoji centralizirani sustav grijanja ili hlađenja;

  • Možemo promatrati taloženje tjelesnih tekućina na površinama, gdje plava znači nisko, a crveno visoko;

  • Kapljice prikazane simulacijom kao sitne plave i zelene čestice u zraku mogu biti jednake koliko i sam virus, tzv. aerosoli i mogu ostati u zraku i potencijalno se kroz sobu prenijeti u ventilacijski sustav.


Ova simulacija podupire tezu da će se virusi, ako su skloni aerosolizaciji, zapravo širiti dalje kroz centralizirani sustav ventilacije. Učinjeno je da kapljice tjelesnih tekućina koje se raspršuju kihanjem nisu veće od kapljica vode.


 


Više o softveru SIMULIA: Predstavlja dio 3DEXPERIENCE® platforme i zadužen je za realistične simulacije. Sastoji se od više aplikacija koje omogućuju ocjenu performansi, pouzdanosti i sigurnosti materijala i proizvoda prije nego što se odluče za proizvodnju fizičkog prototipa. Portfolio SIMULIA uključuje softver za najnaprednije simulacije: Abaqus, Isight, fe-safe, Tosca, Simpoe-Mold, SIMPACK, CST Studio Suite, XFlow, PowerFLOW i ostale.


Kontaktirajte nas za više informacija