Otvorena prva 3DEXPERIENCE laboratorija na Mašinskom fakultetu u Nišu

Otvorena prva 3DEXPERIENCE laboratorija na Mašinskom fakultetu u Nišu

Na Mašinskom fakultetu u Nišu je svečano otvorena prva 3DEXPERIENCE laboratorija u Srbiji koja će studentima i nastavnicima omogućiti da koncepte za neki industrijski proizvod oprobaju prvo u virtualnoj realnosti. Kroz jednu platformu multidisciplinarni tim imati će priliku da sagleda kompletan životni ciklus proizvoda, od ideje i dizajna, preko simulacije i testiranja, proizvodnje, lansiranja na tržištu sve do reciklaže.


3dexperience laboratorija nis

Ova laboratorija je rezultat zajedničke saradnje naše kompanije CADCAM Data i niškog Mašinskog fakulteta, a priliku da je koriste imati će studenti svih nivoa studija, istraživači i profesori.
Prema riječima dekana Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu Nenada T. Pavlovića, cilj osnivanja 3DEXPERIENCE laboratorije jeste poboljšanje nastave na fakultetu i uslova za rad na naučno-istraživačkim projektima.
Student master studija niškog Mašinskog fakulteta Ivan Aranđelović ističe da će ovim dobiti priliku da oprobaju drugačiji način učenja, kao i da savladaju softverska rješenja koja sve više kompanija koristi.

U ovom programu možemo da projektujemo neki dio, osmislimo kako će on da izgleda, a potom pređemo na sljedeću fazu razvoja koja je testiranje, da recimo provjerimo da li je taj proizvod otporan na lom, da simuliramo njegov rad i kako se kreće. Onda možemo da pređemo na samu proizvodnju, dizajniramo cijelu liniju u fabrici i to i dalje sve pod jednom softverskom platformom, što je zaista nevjerovatno. Pritom, ovaj program nudi simulaciju proizvodnih procesa – kaže Anđelković.


 laboratorija nis


Velika prednost 3DEXPERIENCE platforme je mogućnost da na razvoju jednog proizvoda istovremeno radi tim koji čine inžinjeri, dizajneri, projektanti, menadžeri, kao i stručnjaci za marketing i prodaju.

Koliki je značaj povezivanja akademske zajednice, privrede i softverskih kompanija istakao je i vjećnik Grada Niša Mihajlo Zdravković koji je napomenuo da sve firme koje razmatraju ulaganje uvijek žele da znaju koliko neki grad ima obrazovan kadar. Vjerujem da će postojanje ovakve laboratorije itekako omogućiti da se stvori što veći broj kadrova koji će biti spremni da odmah rade u privredi, što će privući investitore – izjavio je vjećnik Zdravković.

Generalni direktor kompanije CADCAM Data Čedomir Duboka istakao je na svečanom otvaranju da je najveća vrijednost 3DEXPERIENCE platforme to što će studenti i nastavnici moći da eksperimente iz fizičke laboratorije prevedu u virtualnu laboratoriju i tako svedu greške i troškove na minimum.


CADCAM DATA


Iako se u ovoj laboratoriji vide samo računari, oni su opremljeni 3DEXPERIENCE platformom koja će omogućiti studentima i nastavnicima da umjesto u realnoj laboratoriji eksperimente, simulacije i testiranje rade u virtualnoj realnosti. Time će moći da rade predikciju ponašanja proizvoda i da eliminišu potrebu za fizičkim prototipom. Kada budu sigurni u cio proces i performanse proizvoda, tada idu u stvarno kreiranje – objašnjava Čedomir Duboka.


3DEXPERIENCE laboratorija Niš


3DEXPERIENCE platforma može se koristiti u brojnim granama industrije – automobilskoj, vazduhoplovnoj, energetici, brodogradnji, elektronici…Plaftorma je proizvod Dassault Systemes kompanije čija softverska rješenja u svijetu koristi preko 4,5 miliona studenata, dok akademske insitucije imaju više od 35 hiljada licenci za njih.Na otvaranju laboratorije demonstrirane su i neke od mogućnosti primjene 3DEXPERIENCE platforme i rješenja koje integriše. Humanoidni robot Poppy  kreiran je uz pomoć ove platforme za 4 mjeseca, dok je “Utva” za stvaranje niskokrilca “Sova” koristila softversko rješenje CATIA V5. Profesori Mašinskog fakulteta pokazali su primjenu CAD i CAE softverskih rješenja u biomedicniskom inžinjeringu i simulaciji mehaničkog ponašanja automobilskih pneumatika.


Humanoidni robot Poppy


Za više informacija o 3DEXPERIENCE platformi i mogućnostima njene primjene nas kontakirajte!