Izjave nacionalnih udruženja automobilske industrije povodom pandemije Covid-19

Izjave nacionalnih udruženja automobilske industrije povodom pandemije Covid-19

AFIA (PORTUGAL)

AFIA navodi važnost provedbe mjera za podršku automobilskoj industriji nabave, ističući njen uticaj na nacionalnu ekonomiju.

Prema AFIA-i, vrijednost izvoza automobilskih dijelova u martu 2020. godine pala je za 25,4% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prema podacima koje je prikupio AFIA - Udruženje proizvođača automobilske industrije - u aprilu, prodaja automobilskih dijelova u inostranstvu pala je za 76% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Najveći mjesečni pad ikad zabilježen.

 

 

AGORIJA (BELGIJA)

Serija članaka, odražavajući mjere koje treba poduzeti u fazi nakon Covid-19.

Priručnik za pomoć poslodavcima da se pridržavaju posebno novih mjera o socijalnoj distanci.

U petak, 12. juna, Kern, proširen na stranke koje podržavaju saveznu vladu, postigao je dogovor o nizu dodatnih mjera podrške.

 

 

ANFIA (ITALIJA)

U svim zemljama Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva registracija automobila u martu iznosila je 853.077 jedinica, što je smanjenje za 51,8% u odnosu na mart 2019. godine.

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo infrastrukture i prometa, talijansko tržište automobila u aprilu je ukupno ostvarilo 4.279 registracija ili 97,5% manje nego u istom mjesecu 2019. godine.

Zemlje Europske unije proširile su se na područje EFTA i Ujedinjeno Kraljevstvo u travnju, registracija automobila iznosila je 292.182 jedinice, što je smanjenje za 78,3% u odnosu na prethodnu godinu.

 

 

HGK (HRVATSKA)

HGK je pružio sveobuhvatan popis predloženih mjera, na koji su neke prihvaćene.

HGK je objavio analizu Aktualni trendovi na tržištu rada u uvjetima pandemije Covida-19.

 

 

FIEV (FRANCUSKA)

Istraživanje FIEV o posljedicama zdravstvene krize i utvrđivanje uvjeta za brzi oporavak.

FIEV i Art et Métiers udružili su se i pružit će automobilsku opremu iz programa GARAS i na taj način omogućiti kompanijama ponovno pokretanje poslovanja.

FIEV pozdravlja mjere koje je najavio predsjednik Emmanuel Macron, posebno mjere koje podržavaju odgovoran oporavak potražnje i ulaganja za modernizaciju francuske automobilske industrije.

 

 

FKG (ŠVEDSKA)

FKG poziva na koordinaciju svih točaka vrijednosnog lanca radi postizanja zajedničkih ciljeva.

 

 

RAI (NIZOZEMSKA)

Industrijske organizacije, treneri, sindikati i stručnjaci u sektoru mobilnosti udružili su snage kako bi izradili zajednički protokol o koroni u cijeloj industriji, koji mora jamčiti siguran, higijenski i korono otporan rad u povezanim sektorima.

Uvoznici automobila novih i uvezenih automobila imaju priliku podnijeti zahtjev za odgodu plaćanja za plaćanje BPM-a na prodane automobile. Udruga RAI i BOVAG zadovoljni su što se Vlada odaziva pozivu iz sektora.

Iz petog kruga ankete među članovima Udruženja RAI (razdoblje 1-5. juna) proizlazi da 79% ispitanika kaže da su u proteklom mjesecu ostvarili manji promet nego u istom mjesecu prošle godine.

 

 

SDCM (POLJSKA)

Proizvodnja automobilskih dijelova najviše je pogođeni segment koji predstavlja SDCM. Mnoge tvornice su i dalje zatvorene, a ona koja djeluje nailazi na brojne probleme što također ima izravan utjecaj na njihovu proizvodnju.

 

 

SERNAUTO (ŠPANIJA)

Prema prvim procjenama, do 2020. očekuje se nagli pad prometa u sektoru automobilskih dobavljača između 20% i 30%, kao rezultat gospodarske krize koja izaziva Coronavirus.

U R + D + i Komisiji za SERNAUTO, hitnost pokretanja Inicijative za javno-privatnu suradnju (ICPP) koju je predložio sektor Automotive kako bi se vodila budućnost mobilnosti.

Udruženja proizvođača vozila i sastavnih dijelova, ANFAC i SERNAUTO, te organizacije distribucije i marketinga vozila, FACONAUTO i GANVAM, pozdravljaju plan jačanja lanca vrijednosti automobilske industrije.

 

SMMT (UK)

SMMT i NFDA objavili su novi smjernički dokument o najboljoj praksi u radu s maloprodajom automobila koji je razvijen u saradnji dvije organizacije i članova svake organizacije.

SMMT poziva vladu da otključa širi automobilski sektor otvaranjem salona kako bi potaknuli potražnju, pojačali proizvodnju, te doprinijeli oporavku ekonomije.

U mjesecu je bilo registrirano oko 20 247 automobila, a usluge "klikanje i prikupljanje", koje su dopuštene od sredine mjeseca, zabilježile su pomake na tržištu. Međutim, sa 163.477 manje registracija nego u istom mjesecu prošle godine, izvedba je i dalje obilježila najniži maj od 1952. godine.

 

 

TAYSAD (TURSKA)

TAYSAD dijeli rezultate i otkriva probleme sektora provedbom druge studije ankete.

Prema istraživanju, 65% predstavnika industrije istaklo je da bi nadolazeća kriza novca mogla trajati tri mjeseca ili duže.

Prema rezultatima istraživanja, najmanje polovica članova TAYSAD-a izgubila je više od 55 posto prometa, u aprilu.

 

 

VDA (NJEMAČKA)

Zajedničko priopćenje za javnost od strane VCI, VDA, VDMA i ZVEI kojim se traži fitness program koji radi na ljeto i jesen.

Federal Cartel Office objavio je danas pismo predsjedavajućeg po osnovu mjera za pandemijske krize u automobilskoj industriji, koje je namijenjeno pružanju antitrustovskog okvira za osnovnu suradnju između industrije i za suradnju na pojedinim mjerama restrukturiranja slučajeva. VDA pozdravlja pismo Bundeskartellamt-a.

Prema saveznoj upravi za motorni promet, nove registracije električnih automobila u Njemačkoj porasle su za 56 posto u maju na 12,358 vozila u maju