Studija slučaja: Primjer korištenja 3DEXPERIENCE softverskih rješenja u proizvodnji proizvoda široke potrošnje

Studija slučaja: Primjer korištenja 3DEXPERIENCE softverskih rješenja u proizvodnji proizvoda široke potrošnje

Izazov: General Mills France, vodeća svijetska kompanija u proizvodnji hrane i pića, je trebalo da osmisli najefikasniju i najinovativniju strategiju koja bi promovisala njihovu proširenu liniju Häagen-Dazs sladoleda.
Rješenje:  General Mills France primjenili su Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE on Cloud platformu, koja ima Perfect Shelf Industry Solution Experience aplikaciju, da bi sproveli nove strategije promovisanja svog vrhunskog brenda Häagen-Dazs sladoleda.
Benefiti: Mogućnosti koje nudi Perfect Shelf  rješenje olakšale su saradnju i optimizovale smjernice potrebne prodavcima na malo, tako što su stvorile sveobuhvatno iskustvo kupovine, koje je rezultiralo boljim pozicioniranjem u prodavnicama i većom vidljivošću proizvoda.
 
Konzumiranje grickalica je značajno poraslo poslednjih godina i postalo globalni fenomen usljed promjena u stilu života i navika u ishrani. Hrana koja se nekad smatrala tradicionalnom - sada se pakuje, promoviše i prezentuje tako da može da se jede “u hodu”. Povećana popularnost grickalica zahteva od proizvođača hrane i trgovaca da se dodatno angažuju da privuku pažnju kupaca i osvoje dio ovog unosnog tržišta. “Od 120 kategorija proizvoda iz oblasti hrane, sladoled se nalazi na 27-om mestu na listi proizvoda koje se kupuju impulsivno, neplanski,“ kaže  Stanislas de Malesi, viši menadžer zadužen za marketing u firmi General Mills France. “Privlačnost sladoleda u velikoj mjeri zavisi od strategijskog pozicioniranja u prodavnici i vidljivosti koja će zainteresovati kupca”. Ključ uspjeha je, dakle, u inovativnoj promociji robe.
 
Lansiranje novog segmenta
U kompaniji General Mills France, koja je dio vodeće svjetske kompanije General Mills, željeli su da povećaju svoj udio na tržištu tako što će prilagoditi ponudu svog  brenda, Häagen-Dazs sladoleda, rastućoj sklonosti kupaca ka grickalicama. Pored tradicionalnih pakovanja u kutije i čašice, ova kompanija ponudila je novi način da se uživa u Häagen-Dazs sladoledima. Oni smatraju da je ovo odgovarajući odgovor na popularni trend. “Naša odluka da lansiramo seriju sladoleda na štapiću  bazira se na dvogodišnjoj studiji potrošačkog tržišta” kaže de Malesi. “To je pristup koji se zasniva na želji da stavimo potrošača u centar naše proizvodne strategije. U formi koja je zgodnija za grickanje, naš sladoled zadržava visok nivo kvaliteta glavnih sastojaka kao što su mlijeko, svježa pavlaka, šećer i jaja. Ali, morali smo takođe da budemo sigurni da će se naši proizvodi izdvojiti u odnosu na konkurenciju tako što će biti strategijski postavljeni i delovati atraktivno u prodavnici da bi kupci imali želju da ih kupe.“ dodaje de Malesi.
3DExperience_perfect_shelf
 
Virtuelna tehnologija u oblaku
Kompanija se udružila sa najvećim francuskim trgovačkim kućama da primjeni najefektivniji način da pozicionira i promoviše svoje proizvode na način koji će maksimalno povećati rast ove kategorije proizvoda i prihod ovog brenda. Da bi pospješili kreiranje najefikasnije promotivne strategije prilagođene svakom prodavcu General Mills France je usvojio Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE platformu sa rješenjem Perfect Shelf Industry Solution Experience.  ”Mi smo koristili virtuelnu tehnologiju iz Perfect Shelf sistema da bismo ostvarili saradnju sa trgovcima i razvili novu viziju za ovu liniju proizvoda tako što smo definisali najbolji proizvod.” kaže de Malesi. „Perfect Shelf donosi novi, inovativni pristup upravljanju proizvodima, koji nam pomaže da predstavimo nove proizvode na najatraktivniji način.” Kompanija General Mills France odlučila se za verziju Perfect Shelf  on cloud zato što je to brži način primjene koji nudi veću fleksibilnost i zato što je sva podrška uključena u cijenu ponude. „Rad iz oblaka omogućava nam da se fokusiramo na naše osnovne aktivnosti, prepuštajući kompaniji Dassault Systèmes da upravlja svim zadacima iz oblasti IT-a,“ kaže de Malesi. „Naši ukupni troškovi vlasništva su zbog toga niži jer ne moramo da investiramo u računarsku opremu i opremu za skladištenje podataka, niti u ljudske resurse koji bi inače bili neophodni.“
Kompanija Kalista, sertifikovana za pakovanje proizvoda široke potrošnje, koja je partner Dassault Systèmes, savetovala  je General Mills France da primeni Perfect Shelf sistem da bi osigurala uspeh ovog projekta. „Više od šest godina Kalista sarađuje sa General Mills France u različitim aspektima promocije proizvoda i kada su oni sugerisali da koristimo 3D digitalnu tehnologiju umesto 2D planograma za izlaganje proizvoda i vizuelnu prezentaciju, mi smo odmah prihvatili ovu mogućnost“ kaže de Malesi.  „Kroz doprinos koji se ogledao u profesionalnoj ekspertizi u menadžmentu kategorija proizvoda, pragmatičnom pristupu i poznavanju sistema Perfect Shelf, oni su pomogli bržem uspjehu ovog projekta. Iz Kaliste su takođe pružili obuku našim dizajnerima o naprednim aspektima Perfect Shelf aplikacije da bi se povećala produktivnost i poboljšale mogućnosti da se ove tehnologije maksimalno iskoriste u pravcu obogaćivanja vrednosti naših promotivnih rješenja.
 
Saradnja kroz iskustvo prisustva u prodavnici
Sa aplikacijom Perfect Shelf, kompanija General Mills France je bila u mogućnosti da izradi različite opcije za plasiranje svojih proizvoda iz linije Häagen-Dazs sladoleda, prilagođene izgledu i rasporedu u različitim prodavnicama. “Druga rješenja mogu da predstave izgled 2D dijagrama i 3D planograma, ali niko od njih nije u mogućnosti da stvori tako realistično 3D okruženje sa prolazima, policama, proizvodima i virtuelnim kupcima.” kaže de Malesi. „Prodavci sa kojima smo radili na našem Häagen-Dazs projektu bili su preneseni u virtuelnu stvarnost okruženja u njihovoj prodavnici što im je omogućilo da nam daju sve relevantne povratne informacije koje su se odnosile na raspored, osvetljenje, postavljanje i označavanje. Tako smo bili u mogućnosti da napravimo  i ocijenimo više opcija u mnogo bržem vremenu i po nižoj cijeni. Pored toga, virtualne prodavnice su bile tako realistične da smo mogli da izbegnemo komplikacije i troškove postavljanja probnog aranžmana u prodavnici.“
 
Rangiran kao drugi najinovativniji proizvod iz oblasti hrane
 
U studiji Top Innovations (Vrhunske inovacije) iz 2015. Nielsen, kompanija iz Njujorka koja se bavi globalnim informacijama i mjerenjem, otkrila je da je Häagen-Dazs sladoled na štapiću kompanije General Mills na drugom mestu na francuskom tržištu u kategoriji hrane. “Proizvodi su bili rangirani na osnovu ostvarenih prihoda i prodora na tržište u toku prvih šest mjeseci od lansiranja proizvoda,” objasnio je de Malesi. „Prodaja novog sladoleda u supermarketima dostigla je više od 13 miliona eura, što potvrđuje njegovu popularnost kod kupaca.“ Perfect Shelf rješenje otvara nove perspektive za General Mills France. De Malesijev tim planira da proširi ovo rješenje na druge kategorije proizvoda, kao što je njihova World Food kategorija koja uključuje Old El Paso liniju. “Naš marketinški tim je takođe zainteresovan za korišćenje aplikacije Perfect Shelf u dizajnu ambalaže, kako bi se vizualizovali novi koncepti i inovacije koji se odnose na oblik, boju i brendiranje. Oni bi se poslije postavljali u kontekst virtualne prodavnice da bi se došlo do najboljeg i najatraktivnijeg načina da se naši proizvodi predstave kada se nađu pored proizvoda iz konkurencije”, kaže  de Malesi.  “Mi smo tek zagrebali po površini svih potencijala koje ima Perfect Shelf rješenje  i naš cilj je da nastavimo da usavršavamo svoja znanja u korištenju ovog rješenja.“
 
„Perfect Shelf rješenje donosi nov i inovativan pristup u menadžmentu kategorijama proizvoda koji nam pomaže da predstavimo svoje proizvode na najatraktivniji mogući način.“ Stanislas de Malesi, viši menadžer za marketing General Mills France
3DEXPERIENCE platforma objedinjuje razne brendove i rješenja kompanije Dassault Systemes - CATIA, ENOVIA, DELMIASIMULIA, 3DVIA, DYMOLA, ICEM, EXALEAD, NETVIBES u jedinstveno rješenje. Svi korisnici rade integrisani u jednom jednostavnom kolaborativnom i interaktivnom okruženju sa jedinstvenom bazom podataka, budući da su programska rješenja integrisana u jedinstveno rješenje preko dosljednog koncepta korisnika i integrisanog modela podataka o proizvodu.