CATIA V5 – Breakout View

Naredni primjer prikazuje kako napraviti Breakout View na nacrtu jednostavnog sklopa.  Breakout View najčešće je djelomičan presjek.


kako napraviti Breakout View na crtežu jednostavnog sklopa


Na nacrtu je potrebno aktivirati pogled na kojem se želi dodati breakout te zatim kliknuti ikonu Breakout view   ikona Breakout view koja se nalazi unutar grupe alata Views. Nakon toga je potrebno nacrtati profil koji će odrediti breakout. Zatvaranjem profila otvara se 3D Viewer koji pokazuje ravninu sječenja. Zelena strelica pokazuje smjer pogleda. Ravninu je moguće ručno pomaknuti ili na nacrtu u drugom pogledu selektirati generiranu geometriju (sustav ne prihvaća ručno dodanu geometriju). Sustav po default-u postavlja ravninu koja se poklapa sa glavnim koordinatnim sustavom. Ukoliko želimo presjek kroz neku rupu npr. dovoljno je kliknuti u ortogonalnom pogledu (u odnosu na izvorni) na center-line od te rupe. Automatski će se ravnina pomaknuti u 3D Viewer-u.


3D Viewer


Pored ove dvije opcije pomicanja ravnine presjeka moguće je i u 3D Viewer-u u polje Reference element selektirati element na nacrtu te unijeti dubinu u polje Depth. Nakon što je postavljena ravnina sječenja potrebno je kliknuti na OK i View se automatski ažurira.

Breakout View kreiranje 


Breakout View može biti kreiran na:  
  • Projection view
  • Auxiliary view
  • Section view
  • Pogledu koji već sadrži breakout

Breakout View ne može biti kreiran na:

  • Section cuts
  • Detail / Clipping view
  • Broken view

Jednom kada je kreiran, Breakout View profil ne može biti modificiran. Breakout View profil ne može biti apliciran na isti view.

Uklanjanje breakout-a moguće je napraviti na dva načina:

  • Desnim klikom na View, zatim na View object te Remove breakout. Ukoliko ima više breakout-a, u ovom slučaju biti će uklonjeni svi
  • Desnim klikom na bilo koji brid rezultirajućeg breakout-a te zatim na GeneratedItem object biti će uklonjen samo taj breakout

Desnim klikom na View / View object te zatim na Apply Breakout to, kreirani breakout može se aplicirati na bilo koji drugi view. Potrebno je samo kliknuti na željeni view. Na isti način moguće je napraviti i breakout na izometrijskom pogledu.


i breakout na izometrijskom pogledu

Prema standardnim postavkama područje breakout-a označeno je zig-zag linijom, što često nije najsretnije rješenje. Postavke je moguće promijeniti u Tools / Options / Mechanical Design / Drafting pa zatim unutar tab-a View treba kliknuti na Configure uz View linetype.


Break out promena podešavanja

Propagiranje breakout-a moguće je postaviti i automatski. Potrebno je u Tools / Options / Mechanical Design / Drafting pa unutar tab-a Layout uključiti opciju Propagation of broken and breakout specification. U tom slučaju će svaki sljedeći view koji je nastao iz view-a koji sadrži breakout, također sadržavati isti breakout. Breakout specifikacije ne mogu biti propagirane na Section cut.

Šrafure koje se koriste prilikom prikaza breakout-a definirane su standardom. Također se mogu modificirati desnim klikom miša na šrafuru te zatim unutar Properties.


Breakout modifikacija šrafura

Ovaj članak Vam je bio koristan? Pogledajte i ostale CATIA Tips&tricks