DraftSight

DraftSight


Šta predstavlja DraftSight?

Besplatna zamjena za AutoCAD


DraftSight je besplatan 2D CAD softver, namjenjen svima koji žele da projektuju, mijenjaju ili pregledaju 2D nacrte ili DWG fajlove. Veoma je jednostavan za korištenje i kompatibilan je sa različitim operativnim sistemima. Bazira se na logici i funkcijama prisutnim u programu AutoCAD, i predstavlja njegovu odličnu i jeftiniju. tj besplatnu alternativu, u zavisnosti od verzije.


Sistemske zahtjeve (eng. System Requirements) za DraftSight 2018 pogledajte na sljedećem linku


DraftSight 2D CAD softverSlika: DraftSight 2D CAD softver


Ključne karakteristike:

 • Podržan rad na više operativnih sistema – Windows, Mac i Linux
 • Otvaranje, editovanje i snimanje DWG fajlova – podržan DWG format u više verzija
 • Prilagodljiv korisnički interfejs - rješenja iz ove discipline nude različite alate za razvoj oblika i materijala uz veoma visok nivo složenosti i kvaliteta površina, kao i dobijanje pravih alata za donošenje odluka u vezi sa prototipovima proizvoda
 • Interfejs sa komandnom linijom
 • Application Programming Interface (API)
 • Interfejs sa poslovnim sistemima tj. PLM, PDM, ERP
 • Kreiranje prilagođenih programa za automatizaciju

Kompanija HIP-Petrohemija a.d. je kao CAD programsko rješenje izabrala DraftSight Enterprise, pročitajte više o implementaciji softvera DraftSight u kompaniju HIP-Petrohemija a.d..


Osim toga što možete da kreirate 2D crteže i sačuvate ih u DWG i DXF formatu, možete kreirati i PDF fajlove i ujedno ih razmjenjivati sa kompanijama koje obezbeđuju ili zahtjevaju dokumente u bilo kom od navedenih formata.
Milioni korisnika širom svijeta iz različitih industrijskih grana i struka, preuzeli su i koriste ovaj jednostavan softver koji svoju široku primjenu opravdava činjenicom da efikasno i precizno podržava bilo koji tip 2D projektovanja.

DraftSight kreira u prirodnom DWG formatu fajlove za dijeljenje sa proizvodnim sektorom, kupcima, prodavcima i dobavljačima. Osim što je veoma jednostavan i lako se implementira, osnovna verzija DraftSight rješenja je besplatna i garantuje velike uštede.

Ukoliko se odlučite za pristup DraftSight softveru, možete se pridružiti i zajednici korisnika, podijeliti svoja pitanja i ideje i diskutovati o unapređenju i funkcionalnostima.

Ono što ovaj besplatni softver čini još prihvatljivijim za korisnike je to što je, osim engleskog, dostupan i na drugim svjetskim jezicima – njemačkom, ruskom, francuskom, mađarskom, italijanskom, grčkom i mnogim drugim.


Ovde možete preuzeti besplatnu verziju programskog rješenja DraftSight.


Kako biste samostalno ovladali softver i naučili da radite sa ovim 2D CAD alatom, obezbijeđen vam je on-line vodič kroz DraftSight, koji je namijenjen i onima koji nemaju prethodnog CAD iskustva. Takođe, ovdje je dostupno i uputstvo za Draft Sight za arhitekte i građevince, odnosno naprednije korisnike.


DraftSight je trenutno dostupan u tri verzije: DraftSight, DraftSight Professional i Enterprise

Svaka od ove tri verzije softvera ima u vidu određenu grupaciju korisnika. Prva verzija softvera je besplatna i pokriva sve funkcionalnosti za kreiranje 2D CAD dokumentacije. Većina korisnika CAD programa rijetko ili uopšte nema potrebu za naprednim funkcijama kao što su automatizacija, masovna štampa i slično. Shodno tome moglo bi se reći da je besplatna verzija sama po sebi u potpunosti zaokruženo 2D CAD rješenje za izradu tehničke dokumentacije.


Za neke korisnike dobra vijest će biti i da je DraftSight, pored Windows-a, u besplatnoj verzji, podržan i na Linux:


DS_Linux_support

i na MacOS platformama:


DS_MacOS_support


Na sljedećoj internet stranici možete da vidite detaljnu listu hardverskih i softverskih uslova za instalaciju svih verzija softvera DraftSight i mrežno licenciranje


DraftSight Professional je po mogućnostima naprednija verzija ovog softvera. Razlike u odnosu na besplatnu verziju date su u sljedećoj tabeli:


Svojstva DraftSight softvera


Ukoliko želite da koristite naprednije alate i da svoju efikasnost podignete na viši nivo, za Vas u ponudi imamo i verziju Enterprise. Verzija Enterprise se od verzije Professional razlikuje po načinu licenciranja i mogućnosti instalacije zakrpa i novih izdanja preko mreže. Ova pogodnost znatno olakšava održavanje softvera i preporučuje se za sve korisnike koji imaju veći broj radnih mjesta. Enteprise verzija se ne nabavlja direkno preko interneta već preko lokalnih dobavljača (VAR – Value Added Reseller).

Trenutno je u toku akcija koja omogućava da se po vrlo povoljnoj cijeni, koja je neznatno viša od jednogodišnje licence AutoCAD-a LT, dobije stalna verzija programa i obuka u trajanju od 40 školskih časova.

Za više informacija o 2D softveru DraftSight kontaktirajte naš stručni tim

Pogledajte neke od mogućnosti ove napredne verzije (Enterprise), koja uključuje unapređene funkcionalne i produktivne alate poput:


 • PDF Underlay – koji omogućava da PDF dokument koristite kao podlogu u svom DWG crtežu:
  DraftSight PDF Underlay
 • Toolbox – omogućava umetanje predefinisanih blokova standardnih mašinskih elemenata, predefinisanih formi, oznaka, simbola i tabela:
  DraftSight Toolbox
 • Design Library – omogućava manipulaciju blokovima koje ste napravili Vi ili vaše kolege
  DraftSight Design Library
 • Drawing Compare – omogućava grafičko poređenje crteža, kako bi se uočile razlike
  DraftSight Drawing Compare
 • Batch Printing – za štampanje većeg broja dokumenata bez potrebe za njihovim otvaranjem
  DraftSight Batch Printing


Unaprijedite svoje poslovanje još danas i omogućite svojim inženjerima da brzo i lako ovladaju ovim softverom. Naši inženjeri mogu brzo i jednostavno obučiti vaše zaposlene i pomoći vam da u najkraćem mogućem periodu postanete operativni i počnete samostalno da koristite DraftSight.

Kolaborativni pristup kao podrška istovremenom inžinjeringu
Slika: Kolaborativni pristup kao podrška istovremenom inženjeringu


Trenutno je u toku akcija koja omogućava da se po vrlo povoljnoj cijeni, koja je neznatno viša od jednogodišnje licence AutoCAD-a LT, dobije stalna verzija programa i obuka u trajanju od 40 školskih časova.


Za više informacija o 2D softveru DraftSight kontaktirajte naš stručni tim