SmartMForming projekt

SmartMForming project partners2016. godine kompanija CADCAM Design Centar se sa slovenskim tvrtkama Gorenje Orodjarna d.o.o. i TPV trženje in proizvodnja opreme vozil d.o.o. prijavila u program EUREKA za projekt Pametni alati u vrijednosti 1.1 milijun Eura, u ukupnom trajanju od 3 godine. 

Oblikovanje lima predstavlja jedan od najvažnijih procesa u modernoj industrijskoj proizvodnji. U današnje vrijeme je veliki broj dijelova u automobilskoj industriji, avionskoj industriji i u industriji kućanskih aparata napravljen od lima. Procesi formiranja limova su poprilično složeni i zahtjevaju vrlo detaljno planiranje. Tijekom posljednjih nekoliko godina to je postalo još veći problem zbog sve složenije konstruiranih proizvoda, visokih zahtjeva na kvalitetu proizvoda i razvoja novih, jako čvrstih i kvalitetnih materijala. Danas, u automobilskoj industriji više od 35% čeličnih limova se rade od čelika visoke čvrstoće i taj postotak se stalno povećava. 
Glavna prednost korištenja materijala visoke čvrstoće je, u konačnici, visoka čvrstoća konačnog proizvoda što znači da je moguće napraviti proizvod manje gustoće i naposljetku manje težine. Danas postoje razne metode unaprjeđenja formiranja lima, ali su mnoge od njih skupe i samo su velike tvrtke u mogućnosti uložiti novac u takve tehnologije. 


SmartMForming je inovativni razvojni projekt u kojem bi se mehaničke servo preše visoke fleksibilnosti zamijenile prešama sa senzorima koji reguliraju status alata, brzinu formiranja, udar i ujedinjuju dvije ili više operacija u jednu te na taj način skraćuju vrijeme proizvodnje.
Ideja koja stoji iza konstruiranja Pametnih alata je dati svim korisnicima mogućnost unaprjeđenja tehnologije i pojednostvljenje cijelog postupka formiranja lima pomoću svega nekoliko klikova. Ideja Pametnih alata je postojanje senzora i mogućnost upravljanja alatima on-line, kao i namještanje parametara, kontroliranje stanja alata te optimizacija procesa.


Eureka certificate