Održan 3DEXPERIENCE forum

Održan 3DEXPERIENCE forum


CADCAM Grupa sa svojim članicama održala je od 24. do 26. maja 2016. godine 3DEXPERIENCE forum u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu. Osnovni cilj foruma bio je da se korisnicima približi 3DEXPERIENCE platforma kompanije Dassault Systemes, koju CADCAM Grupa nadopunjuje svojim inženjerskim i obrazovnim uslugama i intelektualnim kapitalom svojih zaposlenih. 3DEXPERIENCE platforma integriše CATIA, ENOVIA, DELMIA, SIMULIA, CATIA Composer i EXALEAD programska rešenja u interaktivno i korisniku prilagođeno okruženje. Za uspeh foruma naročito su zaslužna predavanja bazirana na primerima iskustava korisnika u pojedinim državama: AD Plastik i Končar D&ST (Hrvatska), Akrapovič  i Yaskawa (Slovenija), te Konelek i Vojno-tehnički institut (Srbija).

Pogledajte video sa foruma u Beogradu.

Forum je otvorio gostujući predavač Eldad Shen Tzur (direktor prodaje za PLM ENOVIA programska rešenja kompanije Dassault Systemes). On je objasnio kako je kompanija Tesla Motors poduprla svoju inovativnost  pomoću 3DEXPERIENCE platforme na kojoj je napravljen Tesla Model S, koji je za vrijeme foruma bio i izložen, tako da su posetioci na jednom mestu imali i virtualni i realni pogled na automobil.  Model S je zbog atraktivnog izgleda i karakteristika plenio sve poglede. Svoj doprinos uspehu Tesle dali su i alati, koje pruža 3DEXPERIENCE platforma. Platforma je omogućila da se svi poslovni  procesi kompanije Tesla Motors povežu - od razvoja preko tehnologije, proizvodnje i kvaliteta, do prodaje i marketinga, a uključeni su čak i dobavljači. 3DEXPERIENCE platforma omogućila je značajnu  uštedu vremena u razvoju novog proizvoda, te eliminisala mogućnost greške pri definiciji proizvoda i njegovoj proizvodnji. Ušteda vremena iskorišćena je za inovacije i istraživanja, što dokazuje sam  Model S i uspeh kompanije Tesla Motors.


3DEXPERIENCE je novi proizvod, u kojem su objedinjene mogućnosti najzahtevnijeg modeliranja i sistemskog inženjeringa (CATIA), računarskih simulacija i optimizacije proizvoda (SIMULIA) i pripreme proizvodnje (DELMIA), uz istovremeno upravljanje procesima, projektima i podacima (ENOVIA). Zato je platformi 3DEXPERIENCE posvećeno posebno predavanje da bi se korisnicima predstavilo novo i jedinstveno grafičko okruženje i istakle prednosti njegove primene. 

Zbog iskazanog interesa pripremili smo i predavanje o reverznom inženjeringu i upotrebi specifičnih CATIA alata Digitized Shape Editor (DSE), Quick Surface Reconstruction (QSR) i Imagine & Shape (IMA). Na licu mjesta prezentovali smo izradu predmeta na 3D printeru Maker Bot. Korisnici su mogli videti kako se obrađuju skenirani podaci, kako se generiše NC kod i kako Dassault Systemes programska rešenja olakšavaju taj proces. Reverzni inženjering otkriva konstrukciju postojećeg gotovog proizvoda čak i bez predznanja o prethodnom procesu projektovanja i proizvodnje. Osim upotrebe za 3D štampanje, model pripremljen sa CATIA alatima može da se koristiti i u ostalim 3D CAD programima, kao i u CAM, CAE i drugim programskim rešenjima.

Jedno od predavanja bilo je posvećeno važnosti simulacija u razvoju i optimizaciji proizvoda. Na forumu su ukratko predstavljena SIMULIA programska rešenja Abaqus, Tosca, Isight i fe-safe. Abaqus već u osnovnoj licenci pokriva područje linearnih i nelinearnih statičkih i dinamičkih analiza, proračun dinamike fluida i prelaza toplote. Tosca-u upotrebljavamo za topološku optimizaciju proizvoda, fe-safe za proračun zamora materijala, a Isight za automatizaciju simulacija i parametarsku optimizaciju proizvoda.

AD plastik na 3DEXPERINCE forumu
U Zagrebu je svoja korisnička iskustva prezentovala firma AD Plastik, koja je dobavljač prvog reda za svetsku automobilsku industriju. Izlaganje je bilo bazirano na prezentaciji konkretnih prednosti u upravljanju razvojnim procesom, koje im je omogućilo PLM rešenje ENOVIA. Pored ENOVIA prezentovano je i rešenje SIMULIA, koje je omogućilo računarske simulacije i tako doprinelo smanjenju broja fizičkih prototipova. 

Firma Končar D&ST je podelila sa učesnicima foruma u Zagrebu svoje iskustvo primene CATIA knowledge template-a za različite konfiguracije vrlo složenih proizvoda i na konkretnim primerima pokazala koliko im to CATIA rešenje olakšava svakodnevni inženjerski posao. Osim CATIA rešenja, predstavili su i prednosti i uštede, koje očekuju od PLM rešenja ENOVIA, koje je trenutno u fazi testiranja.  Firma Akrapovič je sa učesnicima u Ljubljani podelila iskustvo korišćenja CATIA rešenja u celokupnom procesu razvoja novog proizvoda, a posebno pri razvoju izduvnog sistema za Ducati Multistradu, za koji su ove godine bili nagrađeni s prestižnom nagradom Red Dot. Proizvod je lakši od serijskog, ima bolje performanse te dublji i privlačniji zvuk. Upravo prepoznatljiv zvuk Akrapovič izduvnih sistema prvo primetimo na mnogim sportskim automobilima i motociklima.
U Ljubljani je svoja iskustva predstavila i firma Yaskawa Motoman, dobro poznati proizvođač robota, koji se upotrebljavaju širom sveta. Yaskawa koristi Dassault Systemes programska rešenja pri razvoju novih robotskih ćelija, alata za pozicioniranje i ostalih svojih proizvoda. Veliki izazov vide u upravljanju procesom razvoja proizvoda i pripreme proizvodnje, što će rešavati s PLM rešenjem.
U Beogradu su učesnici foruma mogli čuti vrlo zanimljiva predavanja firme Konelek, koja deluje na području avionske industrije i Vojno-tehničkog instituta.Na kraju foruma korisnicima je predstavljen i PLM2GO, posebno pripremljena PLM konfiguracija, bazirana na ENOVIA PLM rešenju, koja uključuje i instalaciju i edukaciju, a prema želji korisnika i računarsku opremu. PLM2GO svojom unapred definisanom konfiguracijom, korisnicima omogućava da vrlo brzo počnu koristiti osnovne PLM funkcionalnosti: upravljanje podacima, uključujući i CAx podatke, upravljanje sastavnicama, upravljanje promenama i upravljanje projektima.


Veliki interes kod učesnika je izazvao i električni bicikl sa drvenim ramom, koji je dizajniran uz pomoć CATIA i SIMULIA programskih rešenja. Napravljen je od breze, atraktivnog je izgleda i vrlo je lagan. Najvažnija od svega je činjenica da ima jako dobar odnos mase, krutosti i čvrstoće. Električni pogon, koji je smešten na osovini zadnjeg točka, je dobrodošla pomoć pri napornim usponima.