Airbus Safran Launchers uz pomoć 3DEXPERIENCE-a do rakete Ariane 6

Airbus Safran Launchers uz pomoć 3DEXPERIENCE-a do rakete Ariane 6

Airbus Safran Launchers, proizvođač raketa za civilne i vojne svemirske letelice, će za Evropsku svemirsku agenciju razviti novu generaciju rakete „Ariane 6“, u saradnji sa kompanijom Dassault Systemes. Airbus Safran Launchers će implementacijom „Winning Program-a“, koji se bazira na 3DEXPERIENCE platformi, nastaviti dugogodišnju saradnju sa korporacijom Dassault Systemes. Više od 700 inženjera širom Evrope će raditi na novoj raketi u „Winning Program“-u. U tom projektu će upotrebljavati programsko rešenje Dassault Systemes, koje uključuje sistemsku arhitekturu, detaljan dizajn, validaciju pogona i prostornu analizu svemirske letelice.

Industrijsko rešenje „Winning Program“ je ključno za praćenje višestrukih izmena, istraživanje različitih alternativa i brže odlučivanje pri odabiru najkonkurentnijih konfiguracija Ariane 6. Izabrana konstrukcija i svi elementi će biti optimizovani i konstantno unapređivani tokom celog razvojnog procesa. Implementacija rešenja omogućava manji broj izmena kao i grešaka i na kraju omogućava značajne uštede vremena i resursa. Aplikacije će se koristiti za projektovanje, interne i eksterne preglede, kao i virtuelnu stvarnost (eng. virtual reality) koja omogućava tačno definisanje svih proizvodnih  operacija.

Za Ariane 6, Airbus Safran Launchers i dalje nastavlja da gradi vrednosti i ideje koje su stvorene u saradnji sa kompanijom Dassault Systemes pri oblikovanju Ariane 5.“, izjavio je Alain Charmeau, izvršni direktor, kompanije Airbus Safran Launchers. „Ovo rešenje, zasnovano na vrednim digitalnim modelima naših partnera, je industrijski model za razvoj raketa širom Evrope.“

Sektor svemirske industrije je konkurentniji nego ikad pre, a startup kompanije kao i kompanije iz brzorastućih zemalja sve više nastoje da promene svoje poslovanje kako bi pružile tržištu visokokvalitetne i cenovno konkurentne rakete. „Winning Program“ je posebno osmišljen za kompanije iz vazduhoplovne i odbrambene industrije koje žele da optimizuju razvoj već u najranijim fazama.  Pomoću naprednih inženjerskih alata i znanja, koji su dostupni već u konceptualnoj fazi projekta, „Winning Program“ može da omogući značajne uštede resursa.

„Ponosni smo što smo saradnju sa kompanijom Airbus Safran Launchers podigli na viši nivo. U vremenu konzumacije svemira, naša saradnja ima za cilj da osmisli i razvije model lansiranja svemirskih letjelica temeljen na iskustvu, uz sigurnost da će projekt biti završen unutar budžeta, prema definisanim specifikacijama i u dogovorenom roku.“, rekao je Bernard Charlès, podpredsednik i izvršni direktor kompanije Dassault Systemes „Dassault Systemes industrijsko rešenje za vazduhoplovnu i odbrambenu industriju će omogućiti kompaniji Airbus Safran Launchers da istraži sve mogućnosti razvoja, pritom osiguravajući saradnju sa klijentima na svim poljima, kako bi definisali najbolji koncept. Zajedno možemo iskorisiti moć projektovanja i razvoja i znanja kako bismo promenili industriju.“