CADCAM Grupa i Elaphe na 3DEXPERIENCE forumu u Milanu

CADCAM Grupa i Elaphe na 3DEXPERIENCE forumu u Milanu

Dassault Systemes 3DEXPERIENCE platforma - njena integracija u Industry 4.0

 

Oko 350 korisnika programskih rešenja CATIA, ENOVIA, SIMULIA i DELMIA iz Hrvatske i Slovenije, kao i CADCAM Grupa, učestvovali su na 3DEXPERIENCE forumu koji je održan 13. oktobra 2016. u Milanu.

Glavna ideja foruma je bila predstavljanje novosti i implementacija 3DEXPERIENCE platforme u industriji. 3DEXPERIENCE programsko rešenje je inovativna platforma koja korisnicima omogućava potpunu kontrolu nad poslovanjem i nadgledanje procesa, od razvoja i inženjeringa do marketinga i prodaje. Naglasak je stavljen na korisnost takvog rešenja za ulazak u Industry 4.0 i mogućnost korišćenja istog rešenja na cloud-u.

Na događaju, u saradnji sa CADCAM Grupom, učestvovala je i Slovenačka kompanija Elaphe koja je prezentovala korišćenje simulacija dinamike pri razvoju in-wheel električnog motora. Saradnja kompanija Elaphe i CADCAM Lab, članice CADCAM Grupe, rezultovala je razvojem tranzijentne eksplicitne simulacije modela vozila, pri vožnji preko raznih prepreka. Simulacija je razvijena u programskom paketu Abaqus 2016. Model uzima u obzir kompletan set komponenti šasije, koje prenose opterećenje sa podloge na vozilo (gume, točkovi, kočioni diskovi, ležajevi, opruge, amortizeri, itd.), a samu karoseriju i unutrašnjost vozila zamenjuje odgovarajuća masa. Ovaj model kompaniji Elaphe omogućava da realno simulira vožnju preko raznih prepreka i to pri različitim brzinama kretanja vozila.

Na događaju je, takođe, u saradnji sa CADCAM Grupom, bio izložen i drveni bicikl sa električnim pogonom, koji je projektovan pomoću CATIA i SIMULIA programskih rešenja. Izrađen je od breze, atraktivnog izgleda i vrlo lagan. Najvažnija je činjenica da ima vrlo dobar odnos težine, čvrstine i snage, a električni pogon koji se nalazi na osi zadnjeg točka, je dobrodošla pomoć na zahtevnijim usponima. Bicikl je, kao takav, izazvao veliki interes posetilaca.  

Učesnici događaja 3DEXPERIENCE foruma, imali su priliku da razmene iskustva i mišljenja sa drugim korisnicima Dassault Systemes programskih rešenja i saznati koje prednosti su ostvarili korišćenjem istih. Predavanja su bila na temu upravljanja proizvodnjom, gde je svoje iskustvo predstavila kompanija CLASS, upravljanja procesima, projektima i podacima, gde je svoje iskustvo prezentovalo preduzeće Maschio Gaspardo. Pirelli je na događaju podelio svoje iskustvo korišćenja simulacija u razvoju felni i guma za Formulu 1. Kompanija Alstom je predstavila svoje iskustvo iz oblasti digitalizacije celokupnog poslovnog procesa.

Potrebno je istaći da je na događaju Tod's predstavio svoje iskustvo korišćenja softvera CATIA i ENOVIA i drugih progrmaskih rešenja kompanije Dassault Systemes u modnoj industriji.

Na velikom izložbenom prostoru učesnici su imali priliku da vide proizvode i prezentacije korišćenja pojedinih rešenja u navedenim kompanijama, a drveni bicikl iz Slovenije privlačio je najveći broj pogleda, ne samo zbog impresivne izrade, već i zbog samih performansi.

Elaphe na 3desperience forumu
Drveni bicikl