Prvi let Falcon 5X

Prvi let Falcon 5XKompanija Dassault Aviation je svoj novi avion Falcon 5X pustila u let 5. Jula 2017, na aerodromu u Bordou. Prvi dvočasovni let bio je probni test za validaciju, usvajanje i sertifikaciju rešenja kako bi se nastavilo sa razvojem projekta do naredne godine, kada stižu Safran motori spremni za ugradnju. Do početka proizvodnje potrebno je otkloniti sve potencijalne nedostatke. Više informacija o predstojećem događaju možete naći na sajtu Dassault Aviation.

Pregledom članaka na ovu temu, izvučeni su sledeći zaključci:

  • između Dassault Aviation Falcon i Dassault Systèmes CATIA Solutions postoji veliki broj sličnosti I povezanosti,
  • za razvoj savremenih aviona implementiran je veliki broj inovativnih i konstruktivnih rešenja, istovremeno sigurnih sa visokim nivoom bezbednosti.

U predstojećem tekstu će kroz fotografije biti prikazan razvoj softvera, koji paralelno doprinosi razvoju aviona.


FALCON 2000 / CATIA V4

Pre savremenih aviona, jedan od prvih modela iz prošlosti prikazan je na sledećoj slici, FALCON 2000. Ovaj model predstavlja početak razvoja savremenih aviona uz pomoć softvera CATIA V4.


dassault_falcon_1


Kompletan dizajn i razvoj 3D modela konstruisan je uz pomoć softvera CATIA V4. Ovaj model predstavlja dobar primer implementacije DMU (Digital Mock-Up) za potrebe avio industrije.


dassault_falcon_2


FALCON 7X / CATIA V5

Nakon FALCON 2000, prvi avion koji je razvijen kao 3D model, od idejnog rešenja, konstrukcije, dizajna i proizvodnje bio je FALCON 7X. Razvijen je uz pomoć rešenja  u okviru Dassault Systèmes, koja obuhvataju CATIA V5, ENOVIA VPM V4 i DELMIA V5.


dassault_falcon_3


Po prvi put, svi učesnici projekta su istovremeno radili na zajedničkoj platformi DMU (Digital Mock-Up) u virtuelnom okruženju. Uvođenjem i implementacijom Product Lifecycle Management (PLM) postignut je veliki napredak u razvoju avio industrije, što je dodatno podiglo vrednost i produktivnost tekućih projekata.


dassault_falcon_5FALCON 5X / CATIA V6

Na kraju, konačna verzija i aktuelni model koji upravo leti je FALCON 5X, koji je u potpunosti razvijen verzijom CATIA V6, koja sada predstavlja platformu CATIA 3DEXPERIENCE.


dassault_falcon_6


FALCON 5X je u potpunosti modeliran, konstruisan, dizajniran i razvijen uz pomoć paketa CATIA V6 i ENOVIA V6. Korišćenje ovih paketa omogućava međusobnu povezanost svih učesnika projekta, partnera i dobavljača u zajedničkom lancu.


dassault_falcon_7


Autor teksta: Alain Dugousset, Expert CATIA, PLM & 3DEXPERIENCE platform - Aerospace & Defense Industry @ Dassault Systèmes