Delove novog Ford Focus Active radiće AD Plastik u softveru CATIA

Delove novog Ford Focus Active radiće AD Plastik u softveru CATIA

Dobavljač prvog reda za svetsku automobilsku industriju, kompanija AD Plastik iz Solina, sklopila je ugovor o novim poslovima sa kompanijom Ford Motor Company, američkim automobilskim koncernom koji je poznatiji kao Ford.


Šestogodišnja saradnja odnosi se na poslove proizvodnje dva paketa eksterijera za novo vozilo Ford Focus Active.

Tako će kompanija AD Plastik, koja je specijalizovana za proizvodnju automobilskih komponenti, projektovati i proizvesti različite delove branika i ukrasnih obloga za zaštitu blatobrana i pragova novog Ford Focusa Active.

Programska rešenja koja omogućavaju brže konstruisanje, virtuelne simulacije i koja olakšavaju organizaciju i pripremu proizvodnje važna su za uspešnu realizaciju projekta.   
AD Plastik - proizvodnja branikaAD Plastik CATIA designZa razvoj proizvoda i upravljanje celokupnim razvojnim procesom AD Plastik Grupa koristi programska rešenja CATIA, SIMULIA i ENOVIA u saradnji sa kompanijom CADCAM DATA.

CATIA služi za modelovanje i razvijanje najzahtevnijih proizvoda. Standard je u automobilskoj industriji zahvaljujući bogatoj ponudi alata za razvoj i projektovanje i modulima za oblikovanje složenih površina.

SIMULIA se koristi za računarske simulacije i analize u virtualnom svetu, kao što su uticaj sunca na zagrevanje i deformaciju materijala, širenje zvuka unutar automobila i slično. Omogućava optimizaciju proizvoda prema definisanim parametrima  kako bi se redukovala izrada skupih prototipova.

ENOVIA, rešenje za PLM (eng. Product Lifecycle Managment), omogućava istovremeno upravljanje procesima, projektima i zadacima. Vođenje projekta, upravljanje promenama, zahtevima i sastavnicama nephodno je za kvalitetno vođenje zahtevnih projekata, a sve to omogućava PLM rešenje ENOVIA.

Celokupan razvoj i proizvodnja dva eksterijera za novi Ford Focus Active biće u Solinu, a početak serijske proizvodnje planiran je u poslednjem kvartalu 2018. godine.


Kontaktirajte nas i implementirajte programska rešenja za uspešnu realizaciju projekata


AD Plastik Grupa mutinacionalna je kompanija sa više od trideset godina iskustva u svetu autoindustrije sa sedam proizvodnih lokacija u četiri zemlje. Vodeća je kompanija za razvoj i proizvodnju komponenti za enterijere i eksterijere automobila u Hrvatskoj i jedna od vodećih u Istočnoj Europi. AD Plastik Grupa ima tri fabrike u Hrvatskoj, jednu u Solinu i dve u Zagrebu gde ukupno zapošljava preko 1200 ljudi. Oko 200 zaposlenih radi u fabrici u Srbiji, a preko 700 u dve fabrike u Rusiji. U saradnji sa Faurecijom, AD Plastik ima i joint venture kompaniju Euro APS u Rumuniji. 
Usmerenost na potrebe kupca, održavanje visokog kvaliteta i konkurentnosti proizvoda i usluga, kao i kontinuirano ulaganje u razvoj i unapređenje tehnologija preduslov su opstanka i razvoja kompanije.

CADCAM Grupa je ovlašćeni Dassault Systèmes zastupnik za programska rešenja CATIA, ENOVIA, DELMIA, SIMULIA, 3DVIA i inovativnu poslovnu platformu 3DEXPERIENCE. Vodeći je pružalac usluga uvođenja i implementacije PLM rešenja i jedini ovlašćeni Dassault Systèmes sertifikacioni centar u jugoistočnoj Europi. Tim visokoobrazovanih inženjera i stručnjaka pruža kompletnu uslugu PLM savetovanja i implementacije poslovnih rešenja i inženjerske usluge projektovanja i obrazovanja za CAD, CAM, CAE i mehatroniku. CADCAM Data je sa svojim R&D sektorom razvila jedinstveno programsko rešenje MECODES koje povezuje vodeće ECAD programske pakete sa CATIA V5 i 3DEXPERIENCE platformom čime je omogućeno multidisciplinarno razvijanje proizvoda.