DraftSight 2D CAD softver po meri svakog korisnika

DraftSight 2D CAD softver po meri svakog korisnikaDa li je DraftSight - AutoCAD alternativa ili prvi izbor korisnika?

Prva verzija programa DraftSight datira od 2011. godine. U to vreme program je bio samo besplatna alternativa softvera AutoCAD LT. Vremenom DraftSight je sazreo i etablirao se kao program za kreiranje 2D dokumentacije koji u svakom pogledu može da se poredi sa svim ostalim programima za 2D CAD projektovanje.

I pored toga što se DraftSight više ne razvija u senci svog najvećeg konkurenta zadržao je nazive komandi i skraćenica, kao i logiku tako da svako, ko je ranije koristio AutoCAD, bez ikakvih problema, odmah, može da počne da koristi DraftSight, korišćenjem komandne linije. Budući da su paneli sa ikonicama jako logično organizovani ni korisnici koji nisu vični korišćenju programa preko komandne linije neće imati problema da pronađu potrebne alate.

Ključne karakteristike:

  • Podržan rad na više operativnih sistema – Windows, Mac, i Linux
  • Otvaranje, editovanje i snimanje DWG fajlova – podržan DWG format u više verzija
  • Prilagodljiv korisnički interfejs - rešenja iz ove discipline nude različite alate za razvoj oblika i materijala uz veoma visok nivo složenosti i kvaliteta površina, kao i dobijanje pravih alata za donošenje odluka u vezi sa prototipovima proizvoda
  • Interfejs sa komandnom linijom
  • Application Programming Interface (API)
  • Interfejs sa poslovnim sistemima tj. PLM, PDM, ERP
  • Kreiranje prilagođenih programa za automatizaciju

Trenutno je u toku akcija koja omogućava da se po vrlo povoljnoj ceni, koja je neznatno viša od jednogodišnje licence AutoCAD-a LT, dobije stalna verzija programa i obuka u trajanju od 40 školskih časova.

Za više informacija o 2D softveru DraftSight kontaktirajte naš stručni tim


DraftSight grafičko okruženje

DraftSight grafičko okruženje

Takođe, jako je bitno da i dalje postoji potpuno besplatna verzija ovog programa. Da DraftSight ne treba gledati kao AutoCAD LT klon jasno govori i komparativna lista mogućnosti ova dva softvera. Iako DraftSight ne podržava doslovce svaku funkcionalnost svog konkurenta, sa druge strane nudi dosta toga što AutoCAD LT ne nudi, uključujući i mogućnost generisanja G kodova za CNC mašine.


G-code generator

G-code generator

Za korisnike koji nisu vezani za CNC proizvodnju biblioteke standardnih mašinskih elemenata i oznaka mogle bi biti daleko interesantnije.


Toolbox - biblioteke standardnih mašinskih elemenata i oznaka

Toolbox - biblioteke standardnih mašinskih elemenata i oznaka

Toolbox - biblioteke standardnih mašinskih elemenata i oznaka_2


Pored već pomenutih razlika u mogućnostima DraftSight odlikuju i manje, koje svakodnevni rad čine mnogo ugodnijim i efikasnijim. Dobar primer je komanda PowerTrim, unapređena komanda za sečenje objekata, koja eliminiše suvišne klikove i omogućava izbor objekata za sečenje jednostavnim, slobodoručnim, prevlačenjem (Press & Drag) miša preko linija koje treba da se odseku.


PowerTrim

PowerTrim


Za korisnike koji imaju običaj da prilagođavaju softver sopstvenim potrebama, prijatno iznenađenje biće lakoća pronalaženja opcija koje treba da se podese. Za razliku od podešavanja u AutoCAD-u, gde okvir za dijalog Options sadrži veliki broj kartica sa ne baš najlogičnije raspoređenim opcijama, DraftSight nudi mogućnost pretraživanja opcija. Recimo, ako treba da se naprave neka podešavanja vezano za kursor, dovoljno je u prozoru za pretragu „Find“ ukucati reč „cursor“ i u glavnom delu prozora pojaviće se željena podešavanja.


Podešavanje programa

Podešavanje programa


Trenutno je u toku akcija koja omogućava da se po vrlo povoljnoj ceni, koja je neznatno viša od jednogodišnje licence AutoCAD-a LT, dobije stalna verzija programa i obuka u trajanju od 40 školskih časova.

Za više informacija o 2D softveru DraftSight kontaktirajte naš stručni tim


Pouzdan partner

Za dugogodišnje korisnike softvera AutoCAD LT alternativni programi, koji se nude već decenijama, često nisu najbolje rešenje. Te programe uglavnom prave male softverske kompanije, koje se probijaju na CAD tržište. Ipak, iako ti softveri često imaju vrlo povoljnu cenu, uglavnom nisu besplatni. Još je bitnije da ne postoji nikakva garancija da će proizvođaći tih alternativnih rešenja dugo opstati na tržištu. Samim tim se pod znak pitanja stavlja izlazak novih verzija programa, sigurnosnih zakrpa i podrške. Sa druge strane DraftSight nije proizvod male grupe entuzijasta. Iza DraftSight-a stoji Dassault Systèmes, najmoćnija softverska kompanija za CAD/CAM/CAE/PLM rešenja od kojih su najpoznatija CATIA, ENOVIA, SIMULIA, SOLIDWORKS i mnoga druga. Takođe, nije beznačajno napomenuti da je Dassault Systèmes deo Dassault grupacije koja pokriva i druge industrije, uključujući i vazduhoplovnu i tvorac je renomiranih putničkih aviona Falcon i lovačkih aviona Mirage i Rafale. Drugim rečima, slobodno se može reći da DraftSight više nije alternativno softversko rešenje za 2D CAD crtanje zato što u pogledu softverskih mogućnosti, cene i renomea proizvođača predstavlja vrlo ozbiljnog kandidata za prvi izbor.


Zakoračite u 3DEXPERIENCE

U današnje vreme 2D CAD sve više ustupa mesto softverima za 3D CAD projektovanje. Za pojedinačne korisnike kao i kompanije koje se odluče da usvoje DraftSight kao rešenje za kreiranje 2D CAD dokumentacije to može biti i prvi korak ka platformi 3DEXPERIENCE, revolucionarnoj softverskoj platformi kompanije Dassault Systèmes, koja nije samo najmoćnija projektantska platforma do sada već je i mnogo više od toga jer pored projektovanja i simulacija pokriva i proizvodnju, marketing i prodaju. 


Pročitajte više o 2D CAD alatu DraftSight