Elektromotorni vlak za regionalni prijevoz modeliran u CATIA softveru je završen

Elektromotorni vlak za regionalni prijevoz modeliran u CATIA softveru je završen


U pogonima KONČAR – Električna vozila pušten je u promet 10. elektromotorni vlak za regionalni prijevoz, modeliran pomoću softvera CATIA.

Elektromotorni vlakovi za regionalni prijevoz voze na relacijama Zagreb GK – Koprivnica, Zagreb GK – Sisak – Sunja – Novska, Zagreb GK – Novska i Zagreb GK – Ogulin – Moravice. Prvi iz serije pušten je u promet 9. travnja, a od tada su prešli više od 200.000 kilometara. Do kraja godine deset vlakova za regionalni prijevoz preći će još oko 800.000 km.
Novi vlakovi, kao visokotehnološki proizvodi, rezultirali su većom kvalitetom prijevozne usluge. Za HŽ Putnički prijevoz oni su jamstvo pouzdanosti vozila uz mnogo niže operativne troškove, uz primjenu novih tehnologija olakšan je rad strojnog i vlakopratnog osoblja, a doprinose i smanjenju onečišćenja okoliša. Serije novih motornih vlakova grade se na platformi dva prototipa: za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz.

Vlak kao cjelina i njegove glavne komponente (elektronički pretvarači, transformatori, upravljanje i vučni elektromotori) razvijeni su i proizvode se u društvima Grupe KONČAR. Realizacija ovakve dinamike proizvodnje potvrđuje da je domaća industrija sposobna za najzahtjevnije projekte.


Koncar elektromotorni vlak upravljačnica modelirana u CATIA-i„Primjenom sofisticiranog softvera CATIA, vlak je doveden od prvotne ideje do realizacije projekta. Dizajnerska rješenja, projektna rješenja, osnovna konstrukcijska rješenja, detaljna konstrukcijska razrada, tehnološka razrada, izrada tehničke dokumentacije - cjelokupan posao odrađen je pomoću softvera CATIA.
Dizajnerske mogućnosti softvera CATIA korištene pri izradi vlaka znatno se razlikuju od sličnih konkurentskih rješenja i upravo je to obilježje CATIA-e omogućilo jednostavno kreiranje kompleksnih estetskih oblika što se u konačnici očituje suvremenim dizajnom cijelog vlaka, a posebno upravljačnice.
Valja također naglasiti da je, iako u struci nije uvriježeno da se verifikacijski proračuni čvrstoće provode sa projektantskim alatima kao što je CATIA, u ovom slučaju upravo CATIA-in FEA modul poslužio za statičke proračune pri čemu je kao kontrolna podloga poslužilo realno statičko ispitivanje pri čemu se pokazala izvrsna podudarnost izmjerenih i izračunatih vrijednosti naprezanja i deformacija“, izjavio je Jusuf Crnalić, član Uprave KONČAR električna vozila.

“Končar – Električna vozila su naš dugogodišnji korisnik CATIA programskih rješenja i s velikim zadovoljstvom smo pratili razvojni put elektromotornog vlaka. Spoj znanja, iskustva i moderne tehnologije ključni je uspjeh za tako inovativan proizvod kao što je elektromotorni vlak. Končar – Električna vozila su napravili izuzetno kvalitetan i moderan proizvod kojim mogu konkurirati na globalnom tržištu, te omogućuje prodaju domaćeg know-howa  na što smo nadasve ponosni.
CADCAM Grupa svojim portfeljom proizvoda i usluga podržava inovativne hrvatske tvrtke i industriju“, poručio je direktor CADCAM Grupe, Zlatko Šimunec.

Vlakovi se odlikuju visokim stupnjem pouzdanosti zbog primjene novih tehnologija, sklopova i uređaja u uvjetima intenzivnoga korištenja u svim vremenskim uvjetima.
Nakon serije vlakova za regionalni prijevoz u pogonima KONČARA nastavlja se gradnja elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski prijevoz. Prvi vlak iz te serije u promet krenuo je  u listopadu ove godine. Gradit će se još deset elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski prijevoz te dizel-električni vlak koji će biti isporučen do kraja 2015.   
HŽ Putnički prijevoz je s tvrtkom KONČAR - Električna vozila u siječnju 2014. potpisao ugovor o gradnji 44 nova vlaka: 32 elektromotorna vlaka (16 za gradsko-prigradski prijevoz i 16 za regionalni prijevoz) te 12 dizel-električnih motornih vlakova. Vlakovi će u promet biti pušteni tijekom 2015., 2016. i 2017. godine.Tehničke karakteristike elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz

Vlakovi su četverodijelne elektromotorne niskopodne garniture. Maksimalna brzina im je 160 km/h, imaju 210 sjedećih mjesta, a ukupni kapacitet je 419 osoba. Opremljeni su s četiri para dvokrilnih ulaznih vrata sa svake strane te pokretnom rampom za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima i prostorom za bicikle. Putnički prostor čini jedinstvena i prostrana cjelina u kojoj su ugrađene djelomične pregrade koje vizualno ne zatvaraju prostor, a putnike štite od prodora hladnog zraka prilikom otvaranja vrata. Sjedala su izvedena kao dvosjedi, osim u dijelu prostora namijenjenog osobama sa smanjenom pokretljivošću u koja su ugrađena jednosjedi i preklopna sjedala. Zahvaljujući dvostrukim širokim vratima, omogućen je brzi izlazak i ulazak većeg broja putnika, a prozorska stakla su zatamnjena 60% radi zaštite od sunca. Vlakovi su opremljeni suvremenim sustavom grijanja i hlađenja te videonadzorom, a putnicima je omogućen besplatan pristup internetu (WiFi). Zaustavljanja u službenim mjestima najavljuju se putem sustava za informiranje putnika, koji na temelju podataka o položaju vlaka iz GPS uređaja emitira poruke na ekranima i putem razglasa. Konstrukcija, dizajn i vozna svojstva novih motornih vlakova omogućuju vrhunsku udobnost vožnje.