Dassault Systemes i Meyer Werft razvijaju 3DEXPERIENCE platformu za Industry 4.0

Dassault Systemes i Meyer Werft razvijaju 3DEXPERIENCE platformu za Industry 4.0

„On Time to Sea“ and „Designed for Sea“ – industrijska rešenja na polju unapređenja digitalne kolaboracije.

Na putu prema novom digitalnom dobu (IoT/Industry 4.0) Dassault Systemes, 3DEXPERIENCE kompanija i vodeći ponuđač programskih rešenja za 3D projektovanje, 3D Digital Mock up i Product Lifecycle Management (PLM) rešenja, i Meyer Werft, jedan od vodećih svetskih proizvođača kruzera, u decembru 2015. godine objavili su da zajedno rade na razvoju Dassault Systemes industrijskih rešenja „On Time to Sea“ i „Designed for Sea“. Cilj saradnje je još efikasnije projektovanje i izgradnja prekookeanskih kruzera, poboljšanje inovacija i proširivanje tržišta.

Meyer Werft je kompanija osnovana 1795. godine i od tada je bila u vlasništvu sedam generacija porodice Meyer. Danas zapošljava više od 3300 ljudi. Meyer Werftov opsežan proizvodni program nudi razne tipove brodova - od kruzera i tankera do putničkih trajekata. Kako bi se i dalje uspešno borili sa konkurencijom proizvodna tehnologija je morala konstantno napredovati. Danas, Meyer Werft ima najmodernije brodogradilišne pogone.

Ova kolaboracija dodatno unapređuje dugogodišnju saradnju Dassault Systemesa i Meyer Werfta. Konkretno, podupire Meyer Werftov novi Centar za tehnologiju i razvoj u Papenburgu, otvoren u novembru 2015. godine, koji će sa svojih 500 projektanata i inženjera u buduće preuzeti veći deo razvoja i projektovanja kruzera. Ovo će također doprineti boljoj integraciji dodatnih timova iz Papenburga, Rostocka, Njemačke i Finske koji također učestvuju u projektovanju prekookeanskih kruzera, rečnih putničkih brodova, trajekata i drugih plovnih objekata.

U poređenju sa drugim industrijama projektovanje kruzera je poprilično kompleksan posao. Jedan kruzer je sastavljen od više od 10 miliona delova i sklopova, dok je najveći putnički avion sastavljen od oko milion delova, a putnički automobil od oko 10 000 delova. Kompleksnost, raznolikost i velika količina podataka potrebnih za projektovanje i izgradnju kruzera zahteva efikasno rešenje za projektovanje i gradnju brodova koji će biti bolji od konkurentskih.


Sa „On Time to Sea“ i „Designed for Sea“ baziranim rešenjima na 3DEXPERIENCE platformi, Meyer Werftov tim za projektovanje i razvoj sada se može osloniti na novo digitalno okruženje kako bi nadzirali celi životni ciklus broda, od izgradnje, eksploatacije do završetka eksploatacionog perioda, decenijama kasnije. Programi za virtualni dizajn, inženjering i upravljanje projektima predstavljaju efikasno rešenje za složene potrebe u razvoju brodova i drugim procesnim zadacima.

„Od 1980ih, kontinuirano optimiziramo proces projektovanja kruzera pomoću najnovijih tehnologija, a sada počinje novo doba,“ izjavio je Philip Gennotte, Tehnički direktor Meyer Werfta. „Današnja brodogradnja je visokotehnološka industrija koja zahteva kombinaciju ideja, znanja i tehnologija s ciljem uvođenja sofisticiranih turističkih koncepata koji su okrenuti prema budućnosti. Zahvaljujući platformi 3DEXPERIENCE, možemo negovati zajedničku kreativnost koja zadovoljava najviše tehničke standarde korisnika širom sveta, od oblika trupa broda, hidrodinamike i potrošnje goriva do kapaciteta i putničkog komfora i zabave.“


„Meyer Werft je dugogodišnji klijent i partner kompanije Dassault Systemes koji se sa platformom 3DEXPERIENCE i iskustvom u industrijskim rešenjima ističe na tržištu“ izjavio je Alain Houard, potpredsednik Marine & Offshore Industry u Dassault Systemesu. „Svaki kruzer je izuzetno složen i velik projekt koji mora zadovoljiti zahteve korisnika kao i stroge sigurnosne propise. Meyer Werft može efikasno upravljati ovim kompleksnim poslovima i istovremeno zadovoljiti visoke standarde i kao kruna svega pomoći svojim klijentima, brodovlasnicima, da ponude najbolje iskustvo svojim putnicima.“