Da li je proces implementacije PLM rešenja nakon globalnih promena postao još kompleksniji?

Da li je proces implementacije PLM rešenja nakon globalnih promena postao još kompleksniji?
Kada kompanija počne da razmišlja o uvođenju PLM rešenja, najvažnije je da se razume zašto je to važno i koji koraci podrazumevaju ovaj proces. Međutim, mnoge kompanije, odnosno pojedini zaposleni i dalje imaju odbojnost prema novih tehnologijama, iako bi trebalo da ih posmatraju kao lakši način za obavljanje posla.
 
Zašto je PLM mnogima i dalje težak? Istina je da nije lako organizovati razvoj proizvoda i proizvodne procese, jer je PLM prirodno složen process. Industrija bi načelno trebalo da se fokusira na to, kako da pojednostavi tehnologiju i olakša kompanijama i ljudima razumevanje  PLM disciplina.
 
PLM postoji u različitim formama i ne postoji univerzalno rešenje. Kako biste definisali svoju PLM strategiju i odabrali optimalno rešenje, treba da se fokusirate na dve dimenzije selekcije – industriju i proces. To određuje da li su alati optimalni u vašem slučaju.

Industrija
 
Tradicionalne industrije PLM-a su vazduhoplovna, automobilska, odbrambena i složene industrijske mašine. Ovde možete pronaći najzrelije primene PLM tehnologija, proizvoda i vizije i tu je tržišni udeo glavnih dobavljača PLM-a. Elektronika je sledeća po popularnosti i pošto su danas svi proizvodi kombinacija mehaničkih, elektronskih i softverskih proizvoda, dobavljači PLM-a posvećuju veliku pažnju ovom segmentu.
 
Jednostavan način za klasifikaciju podrške PLM industriji je primena dve velike grupe – diskretna i procesna klasifikacija proizvodnje. Razlikuju se u strukturi proizvoda i po specifičnim karakteristikama. Takođe, sistemi koji se koriste u ove dve industrije mogu se donekle razlikovati, što je važno kako biste identifikovali potrebe za integracijama.

 Tip procesa

Proces je najvažnija karakteristika kako bi se utvrdilo da li PLM tehnologija i proizvodi odgovaraju vašim zahtevima. Iako proizvodne kompanije često kažu da su svi procesi potpuno jedinstveni za svaku proizvodnju, zajedničke karakteristike proizvodnih procesa su slične za sledeće grupe.
  
1.“Build to stock”. Ovo je tipičan scenario masovne proizvodnje standardnih proizvoda. Kompanija može imati set konfiguracija i napraviti ih na osnovu potražnje kupaca. Proces obično karakterišu veoma stabilna sastavnica, minimalne promene nakon dostizanja nivoa proizvodnje i visok nivo optimizacije za dobavljače komponenata i operativni troškovi.
 
2. “Configure to order”. Ovaj proces je tipičan za kompanije koje proizvode masovne proizvode po meri, za određene kupce. Najtipičniji primer u prošlosti su bile prilagođene mašine, ali ovih dana postoji povećana potražnja za masovnim prilagođavanjem, a procesi “konfigurisanja po narudžbi” su veoma traženi u svim industrijama. Tipičan uslov je visoko konfigurisana sastavnica i uska integracija između procesa prodaje i proizvodnje.
 
3. “Engineer to order”. Proizvodi razvijeni korišćenjem ovog procesa obično su specifični za projekat. Uključuje razne stvari kao što su jedinstvena ili specifična oprema, velika postrojenja, jedinstvene linije za montažu i mnoge druge. Takvi projekti zahtevaju rad na dizajnu i inženjeringu kao delu proizvodnje, a zahteva duboku integraciju procesa od vrlo ranih faza dizajniranja do proizvodnje. Sastavnica za takve proizvode se stalno menja. Takvi proizvodi imaju jedinstvenu potrebu da izvrše nabavku u ranoj fazi proizvoda dok dizajn još uvek nije u završnoj fazi.
 
4. Servis i održavanje. Kompanije se više nego ikad bave servisiranjem i održavanjem. To je naročito izraženo kod velikih odbrambenhi i vazduhoplovnih proizvoda, postrojenja i opreme. Broj proizvoda koji se pridružuju ovoj vrsti PLM-a raste, jer proizvodne kompanije prelaze na nove poslovne modele prodaje usluga umesto prodaje isključivo proizvoda.
Vaša implementacija PLM-a je proces koji se mora prilagoditi samo vašim potrebema. Ne postoji šablon koji se može preslikati iz bilo kod drugog segmenta, čak i najsličnijeg vašoj delatnosti. Jedinstven je od samog mapiranja vaših procesa i potreba, sve do integracije sa alatima koje koristite za inženjering i proizvodnju, što je izutetno važno.
PLM implementation

Implementacija PLM softverskog rešenja je delikatan process i zahteva ogromno znanje i iskustvo. Predstavlja veoma važan segment transformacije vašeg poslovanja. Zapravo, možete imati najbolji softver i vrhunske eksperte, ali ako se mapiranje svih vaših procesa, kao i sama implementacija PLM-a, ne obave na adekvatan način, postoji veliki rizik i od štete i od neproduktivnosti.
Jednostavnije rečeno, suština uspešne implementacije softverskog rešenja za upravljanje životnim ciklusom proizvoda, pored odabira vrhunskih softverskih alata, leži u znanju i iskustvu partnera kome ćete poveriti ovaj kompleksan proces.
CADCAM Data kao ovlašćeni zastupnik kompanije Dasssault Systemes, pruža stručnu podršku i konsalting tokom snimanja procesa u vašoj kompaniji, sa konkretnim predlozima za unapređenje.
Možete nas kontaktirati putem ovog linka. Naše kolege će vas pozvati i pružiti vam sve neophodne informacije. Takođe, ukoliko vam je potrebna pomoć naših inženjera u konkretnoj situaciji, možemo da vam pomognemo da optimizujete i usavršite procese u vašoj kompaniji. Bogato iskustvo i znanje koje posedujemo u oblasti implementacije PLM rešenja i stručnom konsaltingu, dokaz su da nam naši korisnici veruju i svakako savetujemo da se konsultujete sa nama pre nego se odlučite da se sami upustite u ovaj proces.

Kontaktirajte nas za više informacija o procesu implementacije PLM rešenja