Novo rešenje za brodogradnju

Novo rešenje za brodogradnju

Kompanija Dassault Systèmes jedan je od vodećih svetskih proizvođača softvera za 3D projektovanje i upravljanje životnim ciklusom proizvoda - PLM (Product Lifecycle Management). Zastupnik Dassault Systèmesa u Hrvatskoj je firma CADCAM Group koja ta rešenja prodaje, implementira, integrira s drugim sistemima, pruža usluge održavanja i obuke.

Njihovo novo rešenje, platforma ”3DEXPERIENCE” novi je iskorak u razvoju te vrste softvera i u Dassaultu ga smatraju platformom koja je mnogo više od običnog PLM alata i nešto što nema nijedan konkurent. To je kombinacija CAD sistema, aplikacija za praćenje životnog ciklusa proizvoda i programa za analizu, proizvodnju i simulaciju. Platformu koriste kompanije kao što su Renault, iz automobilske, ili, na primer, Airbus iz vazduhoplovne industrije, no koristi se gotovo svuda, od mašinstva, modne i farmaceutske industrije sve do, u novije vreme, brodogradnje.

Rešenje Marine & Offshore je industrijsko rešenje Dassault Systèmesa, posebno namenjeno brodogradnji. Reč je o paketu alata za projektovanje brodova, alata za projektovanje jedrilica i glisera pa sve do tankera. Najveća referenca Dassault Systèmesa za Marine & Offshore rešenje je brodogradilište Meyer Werft u Papenburgu, u blizini Hamburga u Njemačkoj, gde se grade veliki kruzeri. U Hrvatskoj proizvode Dassault Systèmesa koristi sedamdesetak firmi, kako iz privatnog tako i iz javnog i akademskog sektora. Najveći korisnik je firma Alstom iz Karlovca, sa stotinak licenci. Zatim kompanija Yazaki iz automobilske industrije - to je japanska kompanija koja ovde ima ogranak koja se bavi projektovanjem malih elektroničkih delova za auto industriju. Softver Dassault Systèmes koristi i kompanija Dalekovod, a rešenje Marine & Offshore koriste Brodarski institut i Brodosplit. CADCAM GROUP ima puno malih korisnika u Hrvatskoj a isto tako i Sloveniji – firmi koje se bave gradnjom jahti, glisera i manjih brodova.

Rešenje Marine & Offshore je specijalizovana grupa proizvoda koja služi za projektovanje pomorskih objekata, od naftnih platformi do brodova, Dassault Systèmes je to koncipirao kao kompletno rešenje za projektovanje sa dodatnim modulima za praćenje poslovnih procesa u brodogradilištu. To nije samo aplikacija za CAD projektovanje već omogućava i da se pratiti projekt u celini  – od projektovanje samog broda, preko nabavke opreme za brod, do porinuća u more. Osnovna implementacija rešenja Marine & Offshore traje nedelju dana, tokom kojih se obavi instalacija i osnovna obuka a nakon čega korisnik može samostalno da koristiti aplikaciju.