Održan "Regionalni skup - Razvoj proizvoda uz softverska rešenja koja oblikuju budućnost"

Održan

Softverska rešenja, poput platforme 3DEXPERIENCE, uz pomoć koje kompanije mogu da efikasno planiraju, razvijaju proizvode, simuliraju, analiziraju, organizuju i optimizuju proizvodnju, i ujedno ispune rokove, cene i eliminišu gubitke, predstavljena su kroz konkretne primere na poslovnom skupu “Razvoj proizvoda uz softverska rešenja koja oblikuju budućnost“ koji je 24. oktobra u Nišu organizovala naša kompanija CADCAM Data i Dassault Systemes.


CADCAM DATA niš


Predstavnici firmi iz jugoistočne Srbije imali su priliku da saznaju šta donosi digitalizacija procesa, kao i kako mogu da primene adekvatna softverska rešenja u svom poslovanju i tako, recimo, prepoznaju „uska grla“ u proizvodnji ili imaju dinamičko praćenje kada će ostati bez određenog materijala.

Generalni direktor naše kompanije CADCAM Data Čedomir Duboka navodi da je istraživanje Centra za digitalizaciju pokazalo da čak 60% srpskih preduzeća nema u planu proces digitalizacije i ističe da ako firma nije nastala na „krilima“ novih tehnologija i ne transformiše se blagovremeno i ide u korak sa inovacijama, ostaje zarobljena u prošlosti i neće moći da bude konkurentna. Kao rešenje za proces digitalizacije i unapređenje poslovanja preporučuje 3DEXPERIENCE poslovnu platformu.

Ova platforma u sebi sadrži više od 500 aplikacija za 12 industrija, bogatu bazu delova, materijala, ima integrisani pretraživač, a njen interfejs je jednostavan i personalizovan.


Regionalni skup u Nišu


Platforma povezuje više timova, odnosno inženjere, projektante, dizajnere, menadžere, marketing, prodaju, kupce, dobavljače i druge sektore. Svaki član time se prema svojoj ulozi “uloguje” na platformu i ima svoju “rolu” – objašnjava Čedomir Duboka.

Može se integrisati sa različitim sistemima – CAD (Computer Aided Design), CAM (Computer Aided Manufacturing), CAE (Computer Aided Engineering), ERP (Enterprise Resource Planning) i PDM/PLM (Product data management  i Product Lifecycle Management).

Inovativna 3DEXPERIENCE platforma objedinjuje razne brendove i rešenja kompanije Dassault Systemes - CATIAENOVIADELMIASIMULIA, 3DVIA, DYMOLA, ICEM, EXALEAD, NETVIBES u jedinstveno rešenje. PLatforma je dostupna u dve verzije - “on premise” i “on cloud”.


Robot Poppy 3dexperience


Kako je tim stručnjaka iz Italije osmislio i kreirao humanoidnog robota Poppy uz pomoć ove platforme demonstrirao je Matteo Cocco iz kompanije Dassault Systems.
Multidisciplinarni tim je pre svega imao zahteve i prema tome uradio planiranje. Onda je usledilo sistemsko inženjerstvo, proces projektovanja i mehatronike. Uočili smo neke nedostatke, morali da smanjimo težinu i radimo topografiju, ponovo se vratimo na dizajn, a onda je usledila virtuelna simulacija i 3D štampa i planiranje kako da se svi delovi spoje – rekao je Matteo Cocco.

Softversko rešenje koje firmama može pomoći da upravljaju celokupnim životnim ciklusom proizvoda, od ideje do “otpisa”, jeste ENOVIA koja je “srce” platforme.


DELMIA_Ortems


Posebnu pažnju učesnika privukla je prezentacija softverskog rešenja DELMIA Ortems kojom kompanije mogu da planiraju i organizuju i optimizuju proizvodnju i pritom ispune rokove i eliminišu gubitke.

Kako je objasnio naš stručnjak Vedran Lukić Radinović, ovaj softver je dinamičan planer, moćan u preraspodeli ograničenja koji smanjuje vreme čekanja, eliminiše nedostatak komponenti i sinhronizuje radne naloge i sastavnice u proizvodnji.


Utva regionalni skup u Nišu


U savremenom dobu krilatica „vreme je novac“ dobija još snažnije značenje, te se od kompanija zahteva da što pre osmisle i isporuče određeni proizvod. Softversko rešenje CATIA ubrzava inženjerski proces za 30 do 50%, a koliko ono olakšava rad istakli su i iz Avio-industrije „Utva“ koja ovo rešenje koristi u svom poslovanju.

Niskokrilac “Sova”, prvi let je imao u avgustu ove godine, a nastao je od ideje do realizacije korišćenjem softverskog rešenja CATIA V5. Omogućio je, kažu u “Utvi”, precizno projektovanje delova izuzetno složenih delova, poput čeone maske na avionu, analiziranje prostora kod zakrilaca, kao i ergonomski dizajn. Ovo softversko rešenje im je pomoglo i da lako pronađu težište i raspored mase i momenat inercije.


CCD_NIS_1   CCD_NIS_2


CATIA V5, koja ima inteligentne 3D kontrolne table, omogućava istovremeni inženjering u realnom vremenu, zajedničko modeliranje, jednostavno manipulisanje, kao i upravljanje velikim sklopovima, koriste i profesori Mašinskog fakulteta u Nišu.

Ovo softversko rešenje primenjivali su u biomedicinskom inženjeringu, konkretno za modelovanje i kreiranje personalizovanih koštanih implatanta. Stručnjaci Mašinskog fakulteta koristili su računarski podržano projektovanje za automobilske gume. Za modeliranje geometrije i simulaciju mehaničkog ponašanja  pneumatika upotrebljavali su, kažu, softverska rešenja CATIA i SIMULIA Abaqus.

U vremenu kada kompleksnost poslovanja raste i kada su iskustva najvažnija, sve više kompanija je u potrazi za jedinstvenom poslovnom platformom koja stvara inovativna iskustva i obuhvata ceo proces stvaranja proizvoda. Zato je važno  obezbediti kompanijama funkcionalne alate koji će pojednostaviti proces razvoja i proizvodnje i vreme potrebno za te procese svesti na minimum.


Za više informacija o 3DEXPERIENCE platformi i mogućnostima njene primene nas kontaktirajte!