Osam razloga za poslovanje na “Cloud-u“

Osam razloga za poslovanje na “Cloud-u“

Poslovanje „na oblaku“ (eng. On Cloud) u potpunosti menja način i primenu kompjutera u industriji. Mogućnost i resursi kojima se raspolaže u svakom trenutku znatno proširuju mogućnosti upotrebe softvera. Pojavom „kompjuterskog oblaka“ (eng. Cloud Computing), oblast tehnologije i principa poslovanja značajno je napredovala i podigla kvalitet razmene podataka. Nezavisno od veličine firme, osnovne prednosti koje „poslovanje u oblaku“ donosi su skraćenje vremena plasiranja proizvoda na tržište, niži troškovi proizvodnje i bolja razmena podataka sa partnerima i kupcima.

Sprovedenom studijom „2017 Public Cloud Trends“ koju je objavila Enterprise Strategy Group, tržište usluga javnog „Clouda“ biće povećano za 18%, što predstavlja 246,8 milijardi američkih dolara. Takav trend rasta potvrđuje činjenicu da popularne platforme razvijene od strane Amazon Web Services, Microsoft, Google i IBM postaju dostupne korisnicima i značajno olakšavaju saradnju i komunikaciju.


Pregled osam razloga zašto su Cloud rešenja postala primarni izbor firmiPrvi razlog za poslovanje u oblaku


NEUTRALNOST: 
Struktura javnog „Cloud-a“ usklađena je sa većinom standardnih operativnih sistema.

To uključuje sisteme poput Android, Apple iOS, Microsoft Windows i Linux, kao i sisteme pametnih telefona, tableta i laptopova.


Razlog za prijeći na Cloud - 2,

APLIKACIJE I AŽURIRANJA: 
Operateri koji pružaju „Cloud“ usluge obezbeđuju redovno ažuriranje hardvera i softvera. Ovaj način ažuriranja oslobađa firme skupih i dugotrajnih zaduženja na račun održavanja i nadogradnje softvera. Istovremeno, operateri pružaju potpunu zaštitu podataka firme i zaposlenima na raspolaganje stavljaju poslednje verzije dostupnih aplikacija.

Zašto prijeći na cloud - razlog 3

SARADNJA:
Cloud“ tehnologije razmenjuju podatke u realnom vremenu

Cloud“ tehnologije omogućavaju brzu komunikaciju i saradnju između korisnika, partnera i klijenata sigurnih alata kao što su „instant“ poruke, video i glasovne poruke, „chat“ razgovori i elektronska pošta. Ažuriranjem i osvežavanjem podataka „Cloud-a“, firme takođe daju korisnicima brz pristup poslednje ažuriranim informacijama.


Zašto prijeći na Cloud - razlog 4

UPRAVLJANJE TROŠKOVIMA: 
Kapitalne troškove pretvara u operativne

Da bi se serveri i skladišni centri postavili, koristili i konstantno održavali i unapređivali na lokaciji korisnika, potrebno je izdvajanje značajnih novčanih sredstava. „Cloud“ rešenje omogućava firmama konvertovanje kapitalnih troškova (eng. Capital Expenditure - CAPEX) u kontrolisane troškove poslovanja (eng. Operating Expense - OPEX). Kao primer može se navesti Rackspace koji je primenom „Cloud“ uspeo smanjiti troškove za 37% na nivou trogodišnjeg poslovanja.


Zašto prijeći na cloud - razlog 5

MOBILNOST
: Omogućava veliki izbor usluga svim korisnicima, bez obzira koji uređaj ili operativni sistem se koristi

Cloud“ platforme imaju mogućnost podrške poslovnim aplikacijama i omogućavaju sveobuhvatno informisanje korisnika, nezavisno od uređaja ili operativnog sistema. Mobilni korisnici mogu pristupiti globalnom tržištu i pristupiti sveže ažuriranoj bazi podataka, što se smatra izuzetno važnim imajući u vidu da su aplikacije sve ćešće prilagođenje direktno potrebama kupca.
„Programsko rešenje koje koristi više zaposlenih na više uređaja je daleko jednostavnije održavati ukoliko se nalazi na „Cloud-u“, ističe Ian Brown, analitičar firme Ovum Enterprise Services.


Zašto prijeći na cloud - razlog 6

SKALABILNOST: 
Kapacitet usklađen prema trenutoj potražnji tržišta
Firme sa „on-premise“ IT sistemima moraju da obezbede zadovoljavajuću jačinu kompjutera, ažuriranje podataka i kapacitet mreže kako bi se u periodu velike potražnje normalno funkcionisalo. To zapravo znači da je većina kapaciteta neiskorišćena veći deo vremena. „Cloud“ platforme omogućavaju firmama iznajmnjivanje prostornog kapaciteta prema stvarnoj potražnji i gotovo trenutnu implementaciju. Može se obezbediti više virtuelnih kompjutera i mesta za ažuriranje putem samouslužnog portala „Cloud“ platforme ukoliko je potrebno dodati nove korisnike ili unaprediti poslovanje.


Zašto prijeći na Cloud - razlog 7

SIGURNOST:
Veći stepen zaštite u odnosu na on-premise“ tehnologiju

Većina firmi je sigurna da se kroz pružanje usluga na „Cloud“ infrastrukturi može omogućiti najviši stepen zaštite. Iako je ovlašćenim korisnicima omogućen pristup podacima na „Cloud“ gde god se nalazili u datom trenutku, intelektualno vlasništvo ostaje zaštićeno i zabranjeno je skidanje i kopiranje podataka. Izveštaj Intel Security i McAfee-a iz 2017. godine ukazuje kako 85% firmi svoje podatke čuva na „Cloud“ platformi.


Zašto prijeći na Cloud - razlog 8

JEDNOSTAVNOST:
Dobro postavljeni standardi i najbolje prakse

Snažna IT arhitektura, koja je razvijena od velikih kompanija koje se bave pružanjem „Cloud“ usluga, kao prednost koristi dobro postavljene standarde i najbolje prakse, pružajući uslugu koja može imati višestruku namenu. Kompanijama je tako olakšano ažuriranje i isporuka „svežih“ podataka krajnjim korisnicima.


Zajednička saradnja između industrija, firmi, pojedinaca i uređaja koji omogućavaju „Cloud“ tehnologiju podstiče sve veći broj kompanija da prepozna važnost i ulogu „Cloud“ tehnologija. Kao rezultat toga, firme širom sveta sve više koriste prednosti poslovanja na „Cloud-u“ koje omogućava kreiranje pametnih usluga.


Za više informacija o cloud rešenjima kontaktirajte stručni tim CADCAM Data