Otvorena prva 3DEXPERIENCE laboratorija na Mašinskom fakultetu u Nišu

Otvorena prva 3DEXPERIENCE laboratorija na Mašinskom fakultetu u Nišu

Na Mašinskom fakultetu u Nišu je svečano otvorena prva 3DEXPERIENCE laboratorija u Srbiji koja će studentima i nastavnicima omogućiti da koncepte za neki industrijski proizvod oprobaju prvo u virtuelnoj realnosti. Kroz ovu platformu multidisciplinarni tim imaće priliku da sagleda kompletan životni ciklus proizvoda, od ideje i dizajna, preko simulacije i testiranja, proizvodnje, lansiranja na tržište sve do reciklaže.


3dexperience laboratorija nis


Ova laboratorija je rezultat zajedničke saradnje naše kompanije CADCAM Data i niškog Mašinskog fakulteta, a priliku da je koriste imaće studenti svih nivoa studija, istraživači i profesori.


Pogledajte video sa otvaranja 3DEXPERIENCE laboratorije u Nišu 23.10.2018.Pogledajte video sa otvaranja 3DEXPERIENCE laboratorije u Nišu 23.10.2018.


Prema rečima dekana Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu Nenada T. Pavlovića, cilj osnivanja 3DEXPERIENCE laboratorije jeste poboljšanje nastave na fakultetu i uslova za rad na naučno-istraživačkim projektima.

Student master studija niškog Mašinskog fakulteta Ivan Aranđelović ističe da će ovim dobiti priliku da oprobaju drugačiji način učenja, kao i da savladaju softverska rešenja koja sve više kompanija koristi.

U ovom programu možemo da projektujemo neki deo, osmislimo kako će on da izgleda, a potom pređemo na sledeću fazu razvoja koja je testiranje, da recimo proverimo da li je taj proizvod otporan na lom, da simuliramo njegov rad i kako se kreće. Onda možemo da pređemo na samu proizvodnju, dizajniramo celu liniju u fabrici i to i dalje sve pod jednom softverskom platformom, što je zaista neverovatno. Pritom, ovaj program nudi simulaciju proizvodnih procesa – kaže Anđelković.


 laboratorija nis


Velika prednost 3DEXPERIENCE platforme je mogućnost da na razvoju jednog proizvoda istovremeno radi tim koji čine inženjeri, dizajneri, projektanti, menadžeri, kao i stručnjaci za marketing i prodaju.


Pogledajte video sa otvaranja 3DEXPERIENCE laboratorije u Nišu 23.10.2018.Pogledajte video sa otvaranja 3DEXPERIENCE laboratorije u Nišu 23.10.2018.


Koliki je značaj povezivanja akademske zajednice, privrede i softverskih kompanija istakao je i većnik grada Niša Mihajlo Zdravković koji je napomenuo da sve firme koje razmatraju ulaganje uvek žele da znaju koliko neki grad ima obrazovan kadar. Verujem da će postojanje ovakve laboratorije itekako omogućiti da se stvori što veći broj kadrova koji će biti spremni da odmah rade u privredi, što će privući investitore – izjavio je većnik Zdravković.

Generalni direktor naše kompanije CADCAM Data Čedomir Duboka istakao je na svečanom otvaranju da je najveća vrednost 3DEXPERIENCE platforme to što će studenti i nastavnici moći da eksperimente iz fizičke laboratorije  prevedu u virtuelnu laboratoriju i tako svedu greške i troškove na minimum.


CADCAM DATA


Iako se u ovoj laboratoriji vide samo računari, oni su opremljeni 3DEXPERIENCE platformom koja će omogućiti studentima i nastavnicima da umesto u realnoj laboratoriji, eksperimente, simulacije i testiranje rade u virtuelnoj realnosti. Time će moći da rade predikciju ponašanja proizvoda i da eliminišu potrebu za fizičkim prototipom. Kada budu sigurni u ceo proces i performanse proizvoda, tada idu u stvarno kreiranje – objašnjava Čedomir Duboka.


3DEXPERIENCE laboratorija Niš


3DEXPERIENCE platforma može se koristiti u brojnim granama industrije – automobilskoj, vazduhoplovnoj, energetici, brodogradnji, elektronici i svim ostalim industrijama. Plaftorma je proizvod Dassault Systemes kompanije čija softverska rešenja u svetu koristi preko 4,5 miliona studenata, dok akademske insitucije imaju više od 35 hiljada licenci za njih.


3dexperience laboratorija 2


Na otvaranju laboratorije demonstrirane su i neke od mogućnosti primene 3DEXPERIENCE platforme i rešenja koje integriše. Humanoidni robot Poppy  kreiran je uz pomoć ove platforme za 4 meseca, dok je “Utva” za stvaranje niskokrilca “Sova” koristila softver CATIA V5. Profesori Mašinskog fakulteta pokazali su primenu CAD i CAE softverskih rešenja u biomedicniskom inženjeringu i simulaciji mehaničkog ponašanja automobilskih pneumatika.


Humanoidni robot Poppy


Za više informacija o 3DEXPERIENCE platformi i mogućnostima njene primene nas kontakirajte!