Kako postići optimalan raspored mašina i ljudskih resursa u proizvodnji uz poštovanje neophodne fizičke distance?

Kako postići optimalan raspored mašina i ljudskih resursa u proizvodnji uz poštovanje neophodne fizičke distance?

Kako DELMIA i digitalni blizanac na platformi 3DEXPERIENCE mogu da pomognu da se proizvodnja što pre oporavi uz obaveznu implementaciju faktora socijalne distance?

Razvoj pandemije koronavirusa je imao jak uticaj na poslovanje velikih proizvođača i njihove lance snabdevanja. Proizvodni planovi su poremećeni zbog promene potražnje, snabdevanja sirovinama i dostupnosti radne snage. Mnoga automobilska postrojenja morala su privremeno da obustave proizvodnju, ili da svoje proizvodne linije preorijentišu na proizvodnju medicinskih uređaja kao što su respiratori.
Kako proizvođači prelaze u fazu oporavka, traga se za najbržim načinom da se normalizuje proizvodnja uz poštovanje svih bezbednosnih propisa. U ovim nepredvidivim vremenima potreba za digitalnom transformacijom je veća nego ikad. Digitalno ubrzanje omogućava proizvođačima da naprave optimizovane planove za krizne situacije koji uzimaju u obzir podatke i uslove u realnom vremenu. Pomaže im da shvate uticaj poremećaja na lance snabdevanja i proizvodne procese. Tu virtualni blizanac igra glavnu ulogu.
 The Virtual Twin Experience, izvršni virtuelni model fizičkog sistema primenjuje učenje i iskustva preuzeta iz procesa u realnom svetu, radi prikazivanja digitalnog modela. Kao tačan prikaz radnih uslova koji koriste podatke u realnom vremenu, omogućava proizvođačima da virtuelno procene promene pre nego što ih primene u stvarnom svetu. Oni takođe mogu da postave i KPI-eve da bi merili performanse u realnom vremenu i u skladu sa time prilagođavaju procese bez fizičkog prisustva u proizvodnom pogonu.

Pridružite se ovom digitalnom događaju uživo koji 22.07. organizuje Dassault Systèmes i otkrijte mogućnosti koje možete imati uz inovativnu strategiju razvoja proizvoda podržanu Virtual twin-om.


Na primer, proizvođači koji žele da preobraze svoje resurse i isporuče veću vrednost uz ograničenu radnu snagu, mogu da istraže upotrebu automatizacije u svojim pogonima. Sa virtualnim blizancem, proizvođači mogu da pregledaju podatke o proizvodnji i izvrše prilagođavanja kako bi obezbedili najefikasnije mogućnosti automatizacije.

Tačnost virtualnog blizanaca oslanja se na podatke prikupljene iz resursa i operacija u proizvodnji. Podaci od radnika se lako mogu dobiti zahvaljujući IoT, simuliranjem proizvodnog toka za specifične procese kao što su kretanje materijala, kretanje radnika i operativni rasporedi koji iziskuju praktično znanje. Stoga virtualni blizanac na platformi 3DEXPERIENCE omogućava snimanje znanja i kolaboraciju radi bolje tačnosti podataka.

Pridružite se ovom digitalnom događaju uživo koji 22.07. organizuje Dassault Systèmes i otkrijte mogućnosti koje možete imati uz inovativnu strategiju razvoja proizvoda podržanu Virtual twin-om.


Pogledajmo neke od prednosti za proizvođače koji koriste Virtual Twin Experience:

 Planiranje fabrike

Stvaranjem virtuelnog blizanca cele fabrike, proizvođači mogu da manipulišu i procenjuju položaj infrastrukture i resursa unutar 3D radnog okruženja. To im omogućava da definišu i izvrše validaciju rasporeda u svojoj proizvodnji bez potrebe da fizički zakorače unutra. Takođe mogu da izbegnu skupo redizajniranje rasporeda tako što će omogućiti korisnicima kolaboraciju, kako bi osmislili optimalan 3D raspored.

Raspored fabrike

Proizvođači mogu da skeniraju postrojenje i razviju virtualnog blizanca cele fabrike kako bi optimizovali konačni raspored kompletne grupe mašina (mašine za proizvodnju, transportne trake i utovarivači). Oni mogu da istraže potencijalne probleme sa rasporedom i izvrše validaciju upotrebe robota i mašina pre implementacije. Virtualni blizanac takođe minimizuje rizik od negativnog uticaja na zdravlje ili životnu sredinu, prilikom odlučivanja o rasporedu u postrojenju.

 Simulacija proizvodnog toka

Simulacija omogućava kontinuirano poboljšanje fleksibilnosti i agilnosti u proizvodnji. Proizvođači mogu da upoređuju fabričke rasporede i više različitih scenarija proizvodnje. Takođe mogu da optimizuju performanse procesa testiranjem alternativnih rasporeda proizvoda i integrisanjem robotskih i ljudskih zadataka u proizvodni model. Da bi uključili socijalno distanciranje u tok proizvodnje, proizvođači mogu da izvrše procene produktivnosti na osnovu normi radnog kapaciteta i bezbednosnog distanciranja.

Simulacija sigurnosti na radnom mestu

Primena socijalne (fizičke) distance deo je obezbeđivanja sigurnog radnog mesta u novonastaloj situaciji. Proizvođači moraju da procene kako se radnici kreću kroz objekat i da identifikuju potencijalne delove objekta, koji bi mogli da predstavljaju uska grla i da na taj način izbegnu neželjena mesta za okupljanje. Sa virtualnim blizancem mogu da naprave bezbedonosni omotač oko svakog radnika kako bi simulirali socijalnu distancu i protok kretanja radnika kroz postrojenje. Kao rezultat toga, proizvođači se mogu pridržavati zdravstvenih i sigurnosnih propisa za radnike bez obzira na zemlju poslovanja.
Proizvodni procesi moraju da postanu agilni u slučaju da dođe do poremećaja. Virtual Twin Experience na platformi 3DEXPERIENCE osmišljen je da obezbedi kontinuitet poslovanja, da se radnik dobro oseća, fleksibilnost proizvodnje i smanjenje kratkoročnih troškova.
Pomoću koncepta Virtual Twin Experience, proizvođači mogu lako da planiraju i procenjuju različite scenarije na osnovu podataka o simulaciji, dok su u skladu sa novim pravilima i ograničenjima. Pored toga, mogu da iskoriste i cloud rešenja kao podršku prilagođavanja proizvodnje novonastalim izmenama i izazovima u lancu snabdevanja.

Pridružite se ovom digitalnom događaju uživo koji 22.07. organizuje Dassault Systèmes i otkrijte mogućnosti koje možete imati uz inovativnu strategiju razvoja proizvoda podržanu Virtual twin-om.