OMDAP


eureka-logo.pngPre nego što novi proizvod krene u serijsku proizvodnju, mora da prođe kroz niz standardnih testova kako bi se sprečio bilo kakav propust ili kvar kasnije. Jedan od testova je i ispitivanje vibracija, gde se proizvod montira na elektro-dinamički uređaj za trešenje i izlaže vibracijama, koje su sa razlogom veće od stvarnog opterećenja vibracijama tokom rada. U savremenom inženjeringu javlila se potreba za softverskim alatom koje će predvideti ponašanje proizvoda pod određenim vibracijama još u fazi projektovanja i pre nego što se izradi prvi prototip. CimFat dodatak za CATIA-u procenjuje ponašanje proizvoda u CATIA okruženju pomoću "state-of-the-art" metode za zamor materijala, a pod delovanjem vibracija.

Procena ponašanja proizvoda pod delovanjem vibracija je složen izazov, s obzirom na broj različitih vrsta opterećenja vibracijama koje se koriste za testiranje proizvoda. CimFat dodatak za CATIA-u nudi jednostavan i jasan način za analizu zamora materijala u obliku dodatne analize.
Prednosti CimFat dodatka su:

  • predviđanje loma proizvoda pod određenim vibracijskim opterećenjem
  • poređenje različitih dizajna po kriterijumu zamora materijala
  • nema promena u dizajnu u fazi prototipa i proizvodnje, a do kojih bi moglo doći zbog nepredvidivih šteta za vreme "shaker" testiranja
  • proračun zamora materijala, integrisan u standardnoj numeričkoj analizi proizvoda