SmartMForming projekat

SmartMForming project partners2016. godine CADCAM Design Centar se sa slovenačkim kompanijama Gorenje Orodjarna d.o.o. i TPV trženje in proizvodnja opreme vozil d.o.o. prijavio u program EUREKA za projekat Pametni alati u vrednosti od 1.1 milion EUR, u ukupnom trajanju od 3 godine.
Oblikovanje lima predstavlja jedan od najvažnijih procesa u modernoj industrijskoj proizvodnji. U današnje vreme je veliki broj delova u autoindustriji, avionskoj industriji i u industriji kućnih aparata napravljen od lima. Procesi formiranja lima su poprilično komplikovani i zahtevaju vrlo detaljno planiranje. Tokom poslednjih nekoliko godina to je postalo još veći problem, zbog sve kompleksnije konstruisanih proizvoda, visokih zahteva za kvalitetom proizvoda i razvoja novih, jako čvrstih i kvalitetnih materijala. Danas, u automobilskoj industriji više od 35% čeličnog lima se radi od čelika visoke čvrstine i taj postotak se stalno povećava.
Glavna prednost korišćenja materijala visoke čvrstine je, na kraju, visoka čvrstina konačnog proizvoda, što znači da je moguće napraviti proizvod manje gustine i manje težine. Danas postoje razne metode unapređenja formiranja lima, ali su mnoge od njih jako skupe i samo su velike kompanije u mogućnosti da ulože novac u takve tehnologije.


SmartMForming je inovativni razvojni projekat u kojem bi se mehaničke servo prese visoke fleksibilnosti zamenile presama sa senzorima koji regulišu status alata, brzinu formiranja, udar i povezuju dve ili više operacija u jednu i na taj način skraćuju vreme proizvodnje. 

Ideja koja stoji iza konstruiranja Pametnih alata je da se svim korisnicima da mogućnost unapređenja tehnologije i pojednostvljenje celog postupka formiranja lima pomoću svega nekoliko klikova. Ideja Pametnih alata je postojanje senzora i mogućnost upravljanja alatima On-line, kao i nameštanje parametara, kontrolisanje stanja alata i optimizacija procesa.


Eureka certificate