DraftSight

DraftSight


Šta predstavlja DraftSight?

Besplatna zamena za AutoCAD


DraftSight je besplatan 2D CAD softver, namenjen svima koji žele da projektuju, menjaju ili pregledaju 2D nacrte ili DWG fajlove. Veoma je jednostavan za korišćenje i kompatibilan je sa različitim operativnim sistemima. Bazira se na logici i funkcijama prisutnim u programu AutoCAD, i predstavlja njegovu odličnu i jeftiniju. tj besplatnu alternativu, u zavisnosti od verzije.


Sistemske zahteve (eng. System Requirements) za DraftSight 2018 pogledajte na sledećem linku


DraftSight 2D CAD softverSlika: DraftSight 2D CAD softver


Ključne karakteristike:

 • Podržan rad na više operativnih sistema – Windows, Mac, i Linux
 • Otvaranje, editovanje i snimanje DWG fajlova – podržan DWG format u više verzija
 • Prilagodljiv korisnički interfejs - rešenja iz ove discipline nude različite alate za razvoj oblika i materijala uz veoma visok nivo složenosti i kvaliteta površina, kao i dobijanje pravih alata za donošenje odluka u vezi sa prototipovima proizvoda
 • Interfejs sa komandnom linijom
 • Application Programming Interface (API)
 • Interfejs sa poslovnim sistemima tj. PLM, PDM, ERP
 • Kreiranje prilagođenih programa za automatizaciju

Kompanija HIP-Petrohemija a.d. je kao CAD programsko rešenje izabrala DraftSight Enterprise, pročitajte više o implementaciji softvera DraftSight u kompaniju HIP-Petrohemija a.d..


Osim toga što možete da kreirate 2D crteže i sačuvate ih u DWG i DXF formatu, možete kreirati i PDF fajlove i ujedno ih razmenjivati sa kompanijama koje obezbeđuju ili zahtevaju dokumenta u bilo kom od navedenih formata.
Milioni korisnika širom sveta iz različitih industrijskih grana i struka, preuzeli su i koriste ovaj jednostavan softver koji svoju široku primenu opravdava činjenicom da efikasno i precizno podržava bilo koji tip 2D projektovanja.

DraftSight kreira u prirodnom DWG formatu fajlove za deljenje sa proizvodnim sektorom, kupcima, prodavcima i dobavljačima. Osim što je veoma jednostavan i lako se implementira, osnovna verzija DraftSight rešenja je besplatna i garantuje velike uštede.

Ukoliko se odlučite za pristup DraftSight softveru, možete se pridružiti i zajednici korisnika, podeliti svoja pitanja i ideje i diskutovati o unapređenju i funkcionalnostima.

Ono što ovaj besplatni softver čini još prijemčivijim za korisnike je to što je, osim engleskog, dostupan i na drugim svetskim jezicima – nemačkom, ruskom, francuskom, mađarskom, italijanskom, grčkom i mnogim drugim.


Ovde možete preuzeti besplatnu verziju programskog rešenja DraftSight.


Kako biste  samostalno naučili da radite i ovladali ovim 2D CAD alatom, obezbeđen vam je on-line vodič kroz DraftSight, koji je namenjen i onima koji nemaju prethodnog CAD iskustva. Takođe, ovde je dostupno i uputstvo za Draft Sight za arhitekte i građevince, odnosno naprednije korisnike


DraftSight je trenutno dostupan u tri verzije: DraftSight, DraftSight Professional i Enterprise

Svaka od ove tri verzije softvera ima u vidu određenu grupaciju korisnika. Prva verzija softvera je besplatna i pokriva sve funkcionalnosti za kreiranje 2D CAD dokumentacije. Većina korisnika CAD programa retko ili uopšte nema potreba za naprednim funkcijama kao što su automatizacije, masovna štampa i slično. Shodno tome moglo bi se reći da je besplatna verzija sama po sebi u potpunosti zaokruženo 2D CAD rešenje za izradu tehničke dokumentacije.


Za neke korisnike dobra vest će biti i da je DraftSight, pored Windows-a, u besplatnoj verzji, podržan i na Linux:


DS_Linux_support

i na MacOS platformama:


DS_MacOS_support


Na sledećoj internet stranici možete da vidite detaljnu listu hardverskih i softverskih uslova za instalaciju svih verzija softvera DraftSight i mrežno licenciranje


DraftSight Professional je po mogućnostima naprednija verzija ovog softvera. Razlike u odnosu na besplatnu verziju date su u sledećoj tabeli:

DS_svojstva


Ukoliko želite da koristite naprednije alate i da svoju efikasnost podignete na viši nivo, za Vas  u ponudi imamo i verziju Enterprise. Verzija Enterprise se od verzije Professional razlikuje po načinu licenciranja i mogućnosti instalacije zakrpa i novih izdanja preko mreže. Ova pogodnost znatno olakšava održavanje softvera i preporučuje se za sve korisnike koji imaju veći broj radnih mesta. Enteprise verzija se ne nabavlja direkno preko interneta već preko lokalnih dobavljača (VAR – Value Added Reseller).

Trenutno je u toku akcija koja omogućava da se po vrlo povoljnoj ceni, koja je neznatno viša od jednogodišnje licence AutoCAD-a LT, dobije stalna verzija programa i obuka u trajanju od 40 školskih časova.

Za više informacija o 2D softveru DraftSight kontaktirajte naš stručni tim

Pogledajte neke od mogućnosti ove napredne verzije (Enterprise), koja uključuje unapređene funkcionalne i produktivne alate poput:


 • PDF Underlay – koji omogućava da PDF dokument koristite kao podlogu u svom DWG crtežu:
  DraftSight PDF Underlay
 • Toolbox – omogućava umetanje predefinisanih blokova standardnih mašinskih elemenata, predefinisanih formi, oznaka, simbola i tabela:
  DraftSight Toolbox
 • Design Library – omogućava manipulaciju blokovima koje ste napravili Vi ili vaše kolege
  DraftSight Design Library
 • Drawing Compare – omogućava grafičko poređenje crteža, kako bi se uočile razlike
  DraftSight Drawing Compare
 • Batch Printing – za štampanje većeg broja dokumenata bez potrebe za njihovim otvaranjem
  DraftSight Batch Printing


Unapredite svoje poslovanje još danas i omogućite svojim inženjerima da brzo i lako ovladaju ovim softverom. Naši inženjeri mogu brzo i jednostavno obučiti vaše zaposlene i pomoći vam da u najkraćem mogućem periodu postanete operativni i počnete samostalno da koristite DraftSight.

Kolaborativni pristup kao podrška istovremenom inžinjeringu
Slika: Kolaborativni pristup kao podrška istovremenom inženjeringu


Trenutno je u toku akcija koja omogućava da se po vrlo povoljnoj ceni, koja je neznatno viša od jednogodišnje licence AutoCAD-a LT, dobije stalna verzija programa i obuka u trajanju od 40 školskih časova.


Za više informacija o 2D softveru DraftSight kontaktirajte naš stručni tim